Βασικές οδηγίες πριν φτιάξετε υγρό σαπούνι από φυτικά λάδια

 

Βασικές οδηγίες πριν φτιάξετε υγρό σαπούνι από φυτικά λάδια

Ο μόνος σωστός τρόπος για να φτιάξουμε υγρό σαπούνι είναι να ακολουθήσουμε τη θερμή μέθοδο παρασκευής υγρού σαπουνιού με καυστική ποτάσα. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτει ένα σαπούνι σταθερό, διαυγές, που δεν διαχωρίζει με το χρόνο.

Δεν είναι σωστό να τρίβουμε την μπάρα σαπουνιού και να τη διαλύουμε σε νερό. Η εξήγηση βρίσκεται στη χημική σύσταση του σαπουνιού. Τα σαπούνια ψυχρής μεθόδου που παρασκευάζονται με καυστική σόδα είναι δυσδιάλυτα στο νερό γι’ αυτό και όταν τα διαλύουμε γίνονται σαν τσίχλα ή ζελέ. Σε αντίθετη περίπτωση τα σαπούνια που παρασκευάζονται με καυστική ποτάσα είναι πιο διαλυτά στο νερό, και μπορούμε έτσι να τα διαλύσουμε σωστά ώστε να έχουμε στο τέλος ένα διαυγές προϊόν. Το σαπούνι που προκύπτει είναι αρκετά ρευστό και όχι τόσο παχύρρευστο όπως του εμπορίου.

Για να υπολογίσουμε την ποσότητα της καυστικής ποτάσας που χρειαζόμαστε χρειάζεται να γνωρίζουμε τις τιμές σαπωνοποίησης για το κάθε λάδι ξεχωριστά που θέλουμε να προσθέσουμε στη συνταγή και να κάνουμε μερικούς υπολογισμούς.

Π.χ. θέλω να κάνω σαπούνι με 200γρ λάδι καρύδας και 100γρ ελαιόλαδο. Η τιμή σαπωνοποίησης για το λάδι καρύδας είναι 0,266 και για το ελαιόλαδο 0,188 άρα πολλαπλασιάζουμε 200γρ x 0,266 και αντίστοιχα για το ελαιόλαδο και βγάζουμε 2 τιμές. Τις προσθέτουμε και αυτή είναι η ποσότητα καυστικής ποτάσας που απαιτεί η συνταγή. Το νερό που θα τη διαλύσουμε είναι η ποσότητα ποτάσας επί 3 φορές.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Υγρό σαπούνι μπορούμε να φτιάξουμε με οποιοδήποτε μείγμα λαδιών και με χρησιμοποιημένα σπορέλαια από τηγάνισμα. Η σαπωνοποίηση αφαιρεί σε μεγάλο ποσοστό μυρωδιές και το τελικό προϊόν είναι χρήσιμο για πλύσιμο επιφανειών και σκευών.

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε οινόπνευμα για να επιταχύνουμε την αντίδραση μεταξύ των λαδιών και της ποτάσας με παράλληλη θέρμανση του μείγματός μας. Το οινόπνευμα δεν επηρεάζει το σαπούνι και εξατμίζεται τελείως αν αφήσουμε το σαπούνι να ζεσταίνεται για 1 – 1 ½ ώρα στο μπεν – μαρί.

Η καυστική ποτάσα του εμπορίου δεν έχει πολλές φορές καθαρότητα >99%. Ανάλογα την καθαρότητα της συμπληρώνουμε το ποσοστό της ποτάσας που υπολείπεται. Δηλαδή αν η ποτάσα που έχουμε αγοράσει είναι 80% καθαρή τότε στους υπολογισμούς προσθέτουμε 20% επιπλέον. Πχ. Αν έχουμε υπολογίσει ότι χρειαζόμαστε 100γρ καυστικής ποτάσας τότε προσθέτοντας 20% έχουμε 120γρ συνολικά. Σε αυτή την περίπτωση το νερό για να διαλύσουμε την ποτάσα είναι 120×3 άρα 360γρ. Ρωτάμε πάντα την καθαρότητα του προϊόντος για να ρυθμίσουμε ανάλογα τις συνταγές μας.

Η μεγαλύτερη ποσότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μας εξασφαλίζουν την τελική διαύγεια του σαπουνιού.

Δεν υπάρχει γενικά περιορισμός στα λάδια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όμως έχουμε στο μυαλό μας ότι τα παρακάτω μπορεί να μας δώσουν θολό σαπούνι διότι περιέχουν υψηλά ποσοστά ασαπωνοποίητων υλικών. Αυτά είναι το φοινικέλαιο, το βούτυρο μάνγκο και καριτέ, το λάδι και το βούτυρο αβοκάντο, το ριζέλαιο, το κανναβέλαιο και το λάδι χοχόμπα.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *