Υγρό Σαπούνι: Τι να προσέξετε

 

Υγρό σαπούνι που δουλεύει!

Από τον Ορέστη Καμπάνη

Το να φτιάξεις υγρό σαπούνι είναι τέχνη. Θέλει προσπάθεια για να το πετύχεις σωστό. Οι περισσότερες προσπάθειες καταλήγουν πολύ αραιά, λεπτόρρευστα και θολά. Βέβαια το θόλωμα δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά σαν εμφάνιση δεν αρέσει.

Έτσι και εγώ δεν τα κατάφερα με τις πρώτες προσπάθειες. Επέμενα όμως. Διάβασα βιβλία δοκίμασα συνταγές, έφαγα ατελείωτες ώρες. Τι έμαθα λοιπόν: Η θολότητα οφειλόταν στην περίσσεια λιπαρών οξέων, η ποτάσα δεν έφτανε για να τα εξουδετερώσει τελείως. Έτσι χρησιμοποίησα ακριβώς την σωστή ποσότητα ποτάσας που προκύπτει από τους πίνακες. Μετά ανακάλυψα ότι δεν επέμενα αρκετή ώρα με το ψήσιμο του σαπουνιού. Η θέρμανση επιταχύνει την χημική αντίδραση. Η πάστα του σαπουνιού πρέπει να ψηθεί μέχρι να γίνει διάφανη σαν βαζελίνη. Αν το βιαστείτε θα βγει θολό, συνεχίστε να το ζεσταίνετε ακόμα και μετά την αραίωση με νερό.

Τέλος δεν πρέπει να αραιώνουμε πολύ το σαπούνι πολύ νερό το κάνει πολύ αραιό χρειάζεται τόσο νερό όσο είναι η πάστα μας η και λιγότερο.

Συνταγή υγρού σαπουνιού

330γρ Ηλιέλαιο (προτιμήστε το βιολογικό)

140γρ Λάδι καρύδας

110γρ καυστική ποτάσα (ΚΟΗ)

330γρ νερό

Μην ξεχνάτε τα μέτρα ασφαλείας γυαλιά, γάντια, ποδιά.

Θα χρειαστείτε μια μεγάλη κατσαρόλα για το bain marie, μια μικρότερη 3λίτρων με καπάκι για το σαπούνι, ένα blender ζυγαριά, κουτάλια για ανακάτεμα, μια σπάτουλα.

Διαλύστε την ποτάσα στο νερό προσεκτικά και προσθέστε το διάλυμα στα λάδια που έχετε ζεστάνει λίγο. Ανακατέψτε με blender για 5 λεπτά και βάλτε την κατσαρόλα στο bain marie (η μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράζει) Ανά διαστήματα ελέγξτε το σαπούνι και ανακατέψτε το. Ψήστε το σε χαμηλή φωτιά 3 ώρες τουλάχιστον. Όταν γίνει σαν βαζελίνη βγάλτε το και προσθέστε 1 λίτρο ζεστό νερό. Ανακατέψτε με το blender μέχρι να διαλυθεί. Ο αφρός που δημιουργείται σε λίγη ώρα εξαφανίζεται.

Ελέγξτε το pH, πρέπει να είναι 8-9.

Καλή επιτυχία!!!

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

2 Comments

  1. Καλησπέρα σας.
    Τί διάρκεια ζωής έχει το υγρό σαπούνι αφού αραιωθεί;
    Προσθέτουμε κάποιο συντηρητικό κατά τη διάρκεια της αραίωσης ή μετά;
    Σας ευχαριστώ.

    1. Καλημέρα σας, λόγω του υψηλού ΡΗ του τελικού σαπουνιού, η προσθήκη συντηρητικού δεν είναι απαραίτητη. Θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το σαπούνι για 12 μήνες χωρίς πρόβλημα. Εάν ωστόσο επιλέξετε να χαμηλώσετε το ΡΗ τότε θα χρειαστεί να προσθέσετε συντηρητικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *