Ζάχαρη στο σαπούνι!

Πολύ διαδεδομένη τον τελευταίο καιρό στις διεθνείς συνταγές για σαπούνι ψυχρής μεθόδου είναι η προσθήκη ζάχαρης. Λέγεται ότι το υλικό αυτό αυξάνει τον αφρισμό στο σαπούνι και χαρίζει πλούσια σαπουνάδα. Ας δούμε γιατί.

Όταν  προτείνεται η προσθήκη ζάχαρης στο σαπούνι για έξτρα αφρισμό εννοείται συνήθως σακχαρόζη, δηλαδή η κοινή ζάχαρη. Άλλο κοινό ζάχαρο που απαντάται στην σαπωνοποιία είναι η λακτόζη (ζάχαρη γάλακτος).

Τα σάκχαρα έχουν υδρόφοβες και υδρόφιλες ιδιότητες οι δεύτερες είναι πολύ πιο ισχυρές από τις πρώτες. Έτσι τα σάκχαρα είναι πολύ ευδιάλυτα στο νερό

Το σαπούνι λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, έχει μια υδρόφοβη και υδρόφιλη άκρη, και έτσι μπορεί να συνδέεται με την μια άκρη του στη βρωμιά και τα λιπαρά και με την άλλη στο νερό και  με αυτό τον τρόπο το νερό απομακρύνει τις ακαθαρσίες.

Σε αντίθεση με τα σάκχαρα, το υδρόφοβο τμήμα του μορίου του σαπουνιού είναι πολύ μεγαλύτερο από το υδρόφιλο, πράγμα που κάνει το σαπούνι πολύ λιγότερο ευδιάλυτο στο νερό σε σύγκριση με τη ζάχαρη. Τι συνέπειες έχει αυτό στην χρήση του σαπουνιού?

Στο στερεό σαπούνι η υδρόφοβη φύση του είναι χρήσιμη γιατί διαλύεται αργά με την χρήση και έχει αρκετή διάρκεια, ακόμα και αν μας πέσει μέσα στο νερό ένα σαπούνι θα πάρει πολλές ώρες για να διαλυθεί.

Τώρα που γνωρίζουμε ότι τα σάκχαρα έχουν πιο υδρόφιλο χαρακτήρα από το σαπούνι σε τί αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συνταγή μας? Λόγω της χημικής τους σύνθεσης τα σάκχαρα συγκεντρώνονται στην υδρόφιλη άκρη του μορίου του σαπουνιού και αυτό διευκολύνει την προσέλκυση μορίων νερού με σημαντική επίδραση στις ιδιότητες του σαπουνιού:

Κατά την σαπωνοποίηση η προσθήκη ζάχαρης επιταχύνει το trace που είναι ένα ορατό σημάδι ότι έχει γίνει γαλακτωματοποίηση. Η επιτάχυνση σημαίνει ότι η αντίδραση είναι πιο γρήγορη και πιο εξώθερμη. Η παρουσία της ζάχαρης κάνει το σαπούνι πιο ευδιάλυτο κατά τη χρήση έτσι διαρκεί λιγότερο. Επίσης η προσπάθεια και ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει αφρός με την τριβή είναι μικρότερος. Επίσης επηρεάζει την επιφανειακή τάση του σαπωνοδιαλύματος πράγμα που κάνει τον αφρό πιο πλούσιο και αυξάνει την διάρκεια του.

Το σαπούνι μειώνει την επιφανειακή τάση του νερού στο 1/3 γι αυτό το λόγο οι φυσαλίδες διαρκούν περισσότερο από το σκέτο νερό.

Για να συνοψίσουμε, η ζάχαρη στο σαπούνι επιταχύνει την γαλακτωματοποίηση (trace), την σαπωνοποίηση, την δημιουργία ζελέ και βελτιώνει τον αφρισμό (πιο πλούσιος και με μεγαλύτερη διάρκεια).

Πως θα χρησιμοποιήσω τη ζάχαρη στο σαπούνι?

Μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ο καλύτερος όμως είναι η δημιουργία ενός αραιού σιροπιού και η προσθήκη του στο trace.

Πόσο ζάχαρη να βάλω?

Συνήθως σε ποσοστό 0.5-5%

Εναλλακτική της ζάχαρης και με ακόμα πιο εμφανή βελτίωση του αφρισμού είναι η σορβιτόλη, φυσικό υλικό με πολλές χρήσεις στα καλλυντικά είναι ενυδατική και περιποιητική της επιδερμίδας

 

Για πολλές και αφράτες σαπουνόφουσκες!

Υλικά για 1 κιλό σαπούνι

251 γρ Απιονισμένο νερό

100 γρ Καυστική σόδα

50 γρ Αμυγδαλέλαιο

50 γρ Βερυκοκέλαιο

50 γρ Λάδι αβοκάντο

150 γρ Λάδι Καρύδας

100 γρ Φοινικοπυρηνέλαιο

300 γρ Ελαιόλαδο

10 γρ Γαλακτικό Νάτριο

5 γρ Άρωμα Narciso Loto Bianco 3in1

5 γρ Άρωμα Χαμομήλι 3in1

5 γρ Άχνη ζάχαρη

½ κ.γ. Ενεργός Άνθρακας διαλυμένος σε 2.5 κ.γ. ελαιόλαδο

Διαδικασία

Αρχικά προετοιμάζουμε το διάλυμα της ζάχαρης. Ζεσταίνουμε λίγο απιονισμένο νερό και δημιουργούμε ένα ελαφρύ σιρόπι με τη ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη.

Προετοιμάζουμε εν συνεχεία το μίγμα αρωμάτων και το χρώμα.

Λιώνουμε το λάδι καρύδας και το φοινικοπυρηνέλαιο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά μας λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (30-35οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία.

Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace, προσθέτουμε 5 γρ από το σιρόπι στη σαπουνόμαζα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και το άρωμα και ανακατεύουμε. Χωρίζουμε το μίγμα στα δύο. Χρωματίζουμε το ένα με τον ενεργό άνθρακα και το άλλο το αφήνουμε χωρίς χρώμα.

Χυτεύουμε εναλλάξ τα δύο μίγματα από γωνία στο καλούπι μας μέχρι να τελειώσουν. Με ένα ξυλάκι δημιουργούμε σε βάθος ένα σχέδιο swirling.

Αφήνουμε το σαπούνι στο καλούπι για 24 ώρες (αφού έχουμε ψεκάσει με λοσιόν οινοπνεύματος και σκεπάσει καλά την επιφάνεια με μεμβράνη ώστε να αποφύγουμε την δημιουργία ανθρακικής σόδας) και ξεκαλουπώνουμε την επόμενη μέρα.  Κόβουμε εγκάρσια για να βγει το σχέδιο και αφήνουμε να ωριμάσει για τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν την χρήση.

Προσοχή: Όπως μάθαμε η προσθήκη της ζάχαρης επιταχύνει ελαφρά το trace επομένως θα πρέπει να κινηθούμε με γρήγορες κινήσεις για να μην μας πήξει το σαπούνι.

 

 

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

4 Comments

  1. Εξαιρετικα διδακτικοι-κατατοπιστικοι και σας ευχαριστω πολυ.

  2. Σας πεθύμησα από κοντά. Η κόρη σας καλά. Θα ‘χει γίνει κοπελίτσα
    Φιλιά πολλά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *