|

Οι χρωστικές στο σαπούνι ψυχρής μεθόδου

Το χρώμα και το σαπούνι ψυχρής μεθόδου είναι μια μεγάλη ιστορία!

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρώματα που μπορούμε με ασφάλεια αλλά και αποτελεσματικότητα να χρησιμοποιήσουμε στα σαπούνια μας όπως τα χρώματα pigment και τα mica.

Ξεκινάμε από σήμερα ένα φωτογραφικό αφιέρωμα σε όλα τα χρώματα που διαθέτει το Orestis Craft Center για να δούμε πώς αποδίδουν στο σαπούνι ψυχρής μεθόδου,πόσο σταθερά είναι σε βάθος χρόνου, ποια η φωτεινότητα των αποχρώσεων κλπ.

Η συνταγή που χρησιμοποιήσαμε είναι σε όλες τις δοκιμές η ίδια και ακολουθεί.

Για 1 κιλό

200 γρ Φοινικέλαιο

150 γρ Λάδι Καρύδας

350 γρ Ελαιόλαδο (πυρηνέλαιο)

100 γρ Καυστική σόδα

250 γρ Απιονισμένο νερό

10 γρ Γαλακτικό Νάτριο

*Η δοσολογία του χρώματος εξαρτήθηκε κάθε φορά από το είδος του χρώματος που χρησιμοποιήθηκε.

Στα χρώματα Pigment χρησιμοποιήσαμε 0.5 ml για κάθε 100 γρ σαπουνόμαζας

Στα χρώματα Νερού χρησιμοποιήσαμε 0.5 ml για κάθε 100 γρ σαπουνόμαζας

Παρατηρήσεις στα χρώματα νερού

Το Λιλά δεν “πιάνει” καθόλου στο περιβάλλον του σαπουνιού ψυχρής μεθόδου. Καταλήξει ένα λευκό-άτονο γκρι σαπούνι.

Το Κοραλί  δεν έχει καμία σχέση με το ζωντανό χρώμα που βλέπουμε στα σαπούνια γλυκερίνης, ενώ τα Μπλε και Τυρκουάζ  καταλήγουν σε δύο διαφορετικούς τόνους του μωβ. Το Κόκκινο δεν εμφανίζει ομοιομορφία, το Καφέ είναι αδύναμο και το Μαύρο ξεθωριάζει σε σκούρο γκρί.

Από τα χρώματα νερού μπορούμε να επιλέξουμε με ασφάλεια το κίτρινο,το κίτρινο φωσφοριζέ  το πράσινο, το πορτοκαλί καθώς και το Φούξια που αποχρωματίζει σε ένα φωτεινό ροζ.

Παρατηρήσεις στα χρώματα pigment

Οι αποχρώσεις σε αυτή την περίπτωση είναι πιο αληθινές, χωρίς όμως φωτεινότητα. Τα χρώματα είναι ρεαλιστικά και μουντά όπως θα περίμενε κανείς. Εξαίρεση αποτελεί το Μπλε που έχει μεγάλη δύναμη και φωτεινότητα καθώς επίσης και το κίτρινο και το κόκκινο.

Οι δοκιμές συνεχίζονται με το υπόλοιπο χρωματολόγιο σύντομα!

**Οι αποχρώσεις που βλέπετε στις φωτογραφίες έχουν σταθεροποιηθεί μετά από 15 μέρες από την αρχική δημιουργία. Είναι διαθέσιμες στο κατάστημα για να βλέπετε από κοντά την εξέλιξη των χρωμάτων.

Στα χρώματα Mica χρησιμοποιήσαμε 1/4 κ.γ. για κάθε 100 γρ σαπουνόμαζας διαλυμένο σε 2/4 κ.γ. αμυγδαλέλαιο

Παρατηρήσεις στα χρώματα mica

Οι αποχρώσεις εδώ είναι παστέλ και αρκετά πιο φωτεινές. Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η αρχική σαπουνόμαζα (άρα χρήση ουδέτερου χρώματος λαδιών) τόσο καλύτερο βγαίνει το χρωματικό αποτέλεσμα.

Ορισμένα χρώματα ωστόσο δεν αποδίδουν σχεδόν καθόλου στο σαπούνι ψυχρής μεθόδου όπως το Just peachy και το Blushing Pink. Οι τρεις λευκές αποχρώσεις (Shimmer, Arctic White, Icicle) δίνουν ένα παρόμοιο υπόλευκο χρώμα.

Παρατηρήσεις στα χρώματα ultramarine και τα οξείδια σιδήρου και χρωμίου

Τα οξείδια σιδήρου και χρωμίου είναι από τις πιο “πιστές” χρωστικές στο σαπούνι με μεγάλη καλυπτικότητα και ένταση χρώματος. Σε αντίθεση με τα ultramarine που θέλουν πολύ καλή διάλυση στο λάδι πριν την χρήση και αποδίδουν πιο απαλές αποχρώσεις.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *