Σαπούνι Βουκαμβίλια

Σαπούνι με το νέο μας άρωμα Βουκαμβίλια και την τεχνική mica pencil line.

Χρησιμοποιήσαμε το νέο μας άρωμα Βουκαμβίλια για την δημιουργία ενός ανοιξιάτικου σαπουνιού στα χρώματα του αγαπημένου αυτού φυτού. Με την τεχνική mica pencil line επιχειρήσαμε να δώσουμε μια πιο ιδιαίτερη νότα, τονίζοντας περισσότερο τα χρώματα του σαπουνιού.

Το άρωμα αυτό έχει καλή συμπεριφορά, ωστόσο δεν αποδίδει ιδιαίτερη αρωματική ένταση.

Γενικά , το σαπουνάκι αυτό μας δυσκόλεψε, μας έδωσε όμως την αφορμή για κάποιες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και σας το παρουσιάζουμε χωρίς διορθώσεις!

Υλικά για 1.3 κιλά

1.3 kg καλούπι με ένθετο σιλικόνης

312,00 γρ Ελαιόλαδο

156,00 γρ Φοινικέλαιο

156,00 γρ Λάδι Καρύδας

104,00 γρ Λάδι αβοκάντο

104,00 γρ Καυστική σόδα

268,00 γρ Απιονισμένο νερό

13,00 γρ Γαλακτικό νάτριο

13,00 γρ Άρωμα Βουκαμβίλια

1 κ.γ. Fiery fusion mica διαλυμένη σε 3 κ.γ.  λάδι κανόλα

1 κ.γ. Lime mica διαλυμένη σε 3 κ.γ. λάδι κανόλα

1 κ.γ.  Πράσινο φωσφοριζέ pigment

Λίγη Gold Sparks mica για τις ενδιάμεσες στρώσεις.

Θα κρατήσουμε λίγη από την διαλυμένη mica για να διακοσμήσουμε την επιφάνεια του σαπουνιού στο τέλος.

Διαδικασία

Λιώνουμε το λάδι καρύδας με το φοινικέλαιο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (30-35οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace χωρίζουμε το μίγμα στα 3 και τα χρωματίζουμε. Προσοχή! Το άρωμα επιταχύνει, επομένως καλύτερα είναι να αρωματίσουμε το κάθε μίγμα ξεχωριστά λίγο πριν χυτεύσουμε.

Χυτεύουμε πρώτα το μίγμα με το νέον πράσινο χρώμα. Με την βοήθεια ενός μικρού σουρωτηριού πασπαλίζουμε με χρυσή mica όλη την επιφάνεια. Περιμένουμε 4-5 λεπτά να σταθεί το πρώτο στρώμα και προσεκτικά χυτεύουμε το δεύτερο φούξια στρώμα, επαναλαμβάνοντας την διαδικασία με την mica. Ολοκληρώνουμε με το lime χρώμα και όταν έχουμε τελειώσει την χύτευση, κάνουμε όμορφα σχέδια στην επιφάνεια του σαπουνιού πιτσιλίζοντάς την με λίγο από τις αραιωμένες σε λάδι mica που είχαμε προετοιμάσει.

Αφήνουμε το σαπούνι στο καλούπι για 24 ώρες και ξεκαλουπώνουμε την επόμενη μέρα.  Αφήνουμε να ωριμάσει για τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν την χρήση.

Παρατηρήσεις: Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, αυτό το σαπούνι μας εμφάνισε 2 προβλήματα:

  1. Δημιουργία ανθρακικής σόδας στην επιφάνεια (λευκά στίγματα). Αυτό οφείλεται στην περίσσεια υγρασίας στο περιβάλλον που είχαμε αφήσει το σαπούνι. Προφανώς η μόνωση που είχαμε δημιουργήσει δεν ήταν αρκετή. Περισσότερη προσοχή!
  2. Τα χρώματα neon (φωσφορίζοντα) θέλουν πάρα πολύ καλή ανάδευση με το μίγμα του σαπουνιού. Διαφορετικά, όπως παρατηρείτε και στο βασικό στρώμα του σαπουνιού, αφήνουν ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα, περίπου όπως είναι τα glycerin rivers. Φαίνεται δηλαδή ανομοιογενές.
image_printΕκτύπωση

Similar Posts

2 Comments

  1. καλημέρα! Τι πρέπει να κάνουμε γενικότερα ώστε να μην δημιουργηθεί ανθρακική σόδα στην επιφάνεια;

    1. Γεια σας, υπάρχουν πολλοί τρόποι,η μείωση του νερού (water discount), ο ψεκασμός της επιφάνειας με αλκοολούχο λοσιόν (εμείς αυτό κάνουμε συνήθως) και κυρίως η καλή μόνωση του σαπουνιού για το πρώτο 24ωρο πριν βγει από το καλούπι.
      Δυστυχώς τώρα με την αυξημένη υγρασία (στην Αθήνα τουλάχιστον), θέλει συνδυασμό των δυο τελευταίων για να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *