|

Παραδοσιακό & Μοντέρνο Σαπούνι Με Δαφνέλαιο!

Το κορυφαίο (και αρχαιότερο) σαπούνι

Σαπούνι με δαφνέλαιο (Aleppo soap, savon d’Alep). Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σαπούνι με προέλευση από την Συρία και ιστορία 1500 ετών. Είναι τόσο παλιό που θεωρείται ο παππούς των σαπουνιών. Αναφέρεται στην Παλαιά διαθήκη και ιερά κείμενα από την Μεσοποταμία.

Είναι πολύ δημοφιλές και έχει ακριβή τιμή στην Γαλλία και την  μέση Ανατολή αλλά και στις Σκανδιναβικές χώρες. Σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιεί ελαιόλαδο και λάδι από καρπό δάφνης (laurel berry oil) και είναι ευεργετικό για ευαίσθητες επιδερμίδες, ακμή, ψωρίαση και άλλες δερματικές παθήσεις καθώς και για τα μαλλιά (για αποφυγή τριχόπτωσης).

Το λάδι από τον καρπό της δάφνης είναι ένα πολύτιμο λάδι που παράγεται με θερμή έκθλιψη, η προέλευση του είναι από την νότια Τουρκία η την Συρία. Έχει έντονο χρώμα χακί και έντονη οσμή φαρμακευτική. Δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με το περισσότερο γνωστό ελαιόλαδο εμποτισμένο με φύλλα δάφνης που επίσης ονομάζεται δαφνέλαιο.

Εξασφαλίσαμε για εσάς γνήσιο δαφνέλαιο Μεσογειακής προέλευσης σε οικονομική τιμή και σας προτείνουμε σαπούνι ψυχρής μεθόδου με ελαιόλαδο και ποσοστό δαφνέλαιου 5-25% αντιγραφή του “savon d’Alep” με πολύ χαμηλό κόστος.

Συνταγή σαπουνιού με 20% δαφνέλαιο 

από τον Ορέστη Καμπάνη

Υλικά για 850 γρ

500γρ ελαιόλαδο (πυρηνέλαιο)

100γρ δαφνέλαιο σε πάστα

78γρ καυστική σόδα

200γρ νερό

Καλούπι 1.2 κιλών με ένθετο σιλικόνης

Διαδικασία

Διαλύουμε την καυστική σόδα με νερό και αφήνουμε να κρυώσει στους 40 βαθμούς. Ζυγίζουμε τα λάδια, τα ανακατεύουμε και θερμαίνουμε στους 40 βαθμούς

Προσθέτουμε το διάλυμα σόδας στα λάδια και ανακατεύουμε με το ραβδομπλέντερ για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει ρευστή κρέμα και αδειάζουμε στο καλούπι.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 65 βαθμούς βάζουμε το καλούπι και συνεχίζουμε τη  θέρμανση για 2 ώρες, μετά την διακόπτουμε και το αφήνουμε μέσα στον φούρνο μέχρι την επομένη το πρωί. Το αφαιρούμε από το καλούπι και το κόβουμε σε μπάρες. Έχει χρώμα έντονο χακί και μια σχετική διαφάνεια. Ωρίμανση τουλάχιστον 6 εβδομάδες ενώ συνιστάται και μέχρι 6 μήνες για καλύτερο αποτέλεσμα.

Και μια μοντέρνα παραλλαγή!

Εμπλουτίζουμε το σαπούνι με βούτυρο κακάο και περισσότερα λάδια για καλύτερο αφρισμό και περισσότερες ενυδατικές ιδιότητες. Δίνουμε άρωμα με αιθέριο έλαιο δάφνης σε συνδυασμό με άρωμα Ευκάλυπτο & Μέντα.

Υλικά για 1.3 κιλά

200,00 γρ Δαφνέλαιο σε πάστα

300,00 γρ Ελαιόλαδο

240,00 γρ Λάδι καρύδας

100,00 γρ Βούτυρο κακάο

210,00 γρ Ανθόνερο Δενδρολίβανο

120,00 γρ Καυστική σόδα

12,00 γρ Γαλακτικό νάτριο

8,00 γρ Αιθέριο έλαιο Δάφνης

4,00 γρ Άρωμα Ευκάλυπτος & μέντα

Σφραγίδα “100% φυσικό”

Καλούπι 1.3. κιλών

Διαδικασία

Αρχικά προετοιμάζουμε το αρωματικό μίγμα.

Στη συνέχεια, λιώνουμε το λάδι καρύδας με το βούτυρο κακάο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (30-35οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace αρωματίζουμε το σαπούνι και αμέσως ρίχνουμε στο καλούπι. ΠΡΟΣΟΧΗ!  Το μίγμα επιταχύνει αρκετά, θέλει γρήγορες κινήσεις για να μην μας πήξει μέσα στην κανάτα.

Αφήνουμε το σαπούνι στο καλούπι για 24 ώρες και ξεκαλουπώνουμε. Κόβουμε αμέσως. Την επόμενη μέρα σφραγίζουμε με σφραγίδα της επιλογής μας και αφήνουμε να ωριμάσει για τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν την χρήση.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

3 Comments

  1. Kαλήμερα,

    Επειδή είμαι άπειρη. Το να φτίαξω μόνη μου τη συντάγη αυτή έχει κάποιο κίνδυνο; Επίσεις όταν αποθηκεύω το σαπούνι για 6 εβδομάδες του βάζω κάποιο υφάσμα απο πάνω (για προφύλαξη);

    Ευχαριστώ,
    Μαρί Μωραϊτίνη

    1. Γεια σας, θα σας προτείναμε να μην ξεκινήσετε με αυτή τη συνταγή εάν είστε εντελώς αρχάρια.
      Όταν αποθηκεύετε το σαπούνι δεν χρειάζεται να το σκεπάσετε, αφήστε το ελεύθερο για να στεγνώσει εντελώς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *