Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για το σαπούνι ψυχρής μεθόδου

 

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για το σαπούνι ψυχρής μεθόδου

 

Το σαπούνι μου ασπρίζει στην επιφάνεια που εκτίθεται στον αέρα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν φορές που το σαπούνι ασπρίζει και άλλες που δεν ασπρίζει. Αφαιρέστε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι. Για να το αποφύγετε σκεπάστε το σαπούνι σας με διάφανη μεμβράνη 10 λεπτά αφού το έχετε βάλει στο καλούπι και αφήστε το για 24 ώρες. Ξεκαλουπώστε κανονικά.

Μπορώ να βάλω βιταμίνη Ε στο σαπούνι; Μπορείτε αν το σαπούνι σας έχει υπερλίπανση πάνω από 6% για να αποφύγετε να ταγγίσει και φυσικά αν δεν έχετε προσθέσει στη συνταγή σας σταθερά λάδια όπως το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο. Την προσθέτετε στα λάδια της συνταγής σε ποσοστό 1%.

Πώς να φτιάξω σαπούνι με γάλα κατσίκας ή γαϊδούρας; Ο εύκολος τρόπος είναι να αντικαταστήσουμε το 30% του νερού της σόδας με γάλα. Στην περίπτωση αυτή διαλύουμε την σόδα με το 70% της ποσότητας του νερού και αφού το διάλυμα κρυώσει σε θερμοκρασία 40 βαθμών κάνουμε την ένωση με τα λάδια και προσθέτουμε αργά το γάλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος προτού ανακατέψουμε. Μετά την προσθήκη ανακατεύουμε μέχρι να πήξει (μέχρι το trace). Αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε όλο το νερό με γάλα πρέπει να το παγώσουμε στην κατάψυξη και να προσθέσουμε την σόδα στο παγωμένο γάλα προσεκτικά και αργά και με εξωτερική ψύξη για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς.

Πώς να βάλω μέλι στο σαπούνι μου; Χρησιμοποιήστε μέχρι 5% του βάρους των λαδιών. Διαλύστε το με πολύ λίγο νερό (2 μέρη μέλι-1 μέρος ζεστό νερό) και προσθέστε το στη μάζα του σαπουνιού μετά το trace και πριν να το βάλετε στο καλούπι. Προσέξτε όταν το προσθέσετε να μην είναι πολύ πηχτό το σαπούνι γιατί το μέλι επιταχύνει την πήξη. Επίσης φροντίστε να ανακατευτεί καλά, δεν θέλετε το σαπούνι να έχει σημεία με μέλι που δεν θα έχει ενσωματωθεί.

Μπορώ να φτιάξω σαπούνι από ελαιόλαδο με ουδέτερο pH; Το σαπούνι ψυχρής μεθόδου από ελαιόλαδο και το υγρό σαπούνι από ελαιόλαδο, εξαιτίας της μεθόδου παρασκευής τους δεν μπορούν να έχουν pH κάτω από 9. Υπάρχουν υλικά φυτικής προέλευσης αλλά συνθετικά με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε σαπούνι με ουδέτερο pH για επιδερμίδες ευαίσθητες στο υψηλό pH του φυσικού σαπουνιού. Και η συνταγή:

Υλικά

35γρ SCI

26γρ SLSA

10γρ Cylcoside

10γρ cocobetaine

3γρ BTMS

5γρ στεατίνη

10γρ  βούτυρο κακάο

1γρ αιθέριο έλαιο ή άρωμα για σαπούνι

3-4 σταγόνες χρώμα νερού

Μέθοδος παρασκευής

Ζυγίζω τα υλικά μου σε κατάλληλο σκεύος και τα θερμαίνω στο φούρνο μικροκυμάτων, τόσο ώστε να δουλεύονται σε μια μαλακιά πάστα και χωρίς να αφρίσουν μέσα στο φούρνο.

Όταν έχουν ενωθεί όλα σε μια πάστα, αφήνω λίγο να κρυώσουν και προσθέτω το άρωμα και το χρώμα.

Βάζω σε καλούπι και αφήνω να σκληρύνει.

Τι είναι ο δείκτης σαπωνοποίησης (SAP value) και πώς τον χρησιμοποιώ; Ο δείκτης σαπωνοποίησης είναι η ποσότητα της καυστικής σόδας που απαιτείται για τη σαπωνοποίηση ενός γραμμαρίου λιπαρής ύλης, δηλαδή για να κάνω σαπούνι 1γρ ελαιόλαδο θα χρησιμοποιήσω 0,134γρ καυστικής σόδας. Οπότε ανάλογα την ποσότητα που θέλω να κάνω σαπούνι κάνω τον αντίστοιχο πολλαπλασιασμό. Π.χ. για να κάνω σαπούνι 2κιλά ελαιόλαδο κάνω 2κιλά=2000γρ x 0,134 = 268γρ καυστική σόδα. Αν το σαπούνι περιέχει περισσότερα από ένα λάδια τότε υπολογίζω την ποσότητα καυστικής σόδας για κάθε λάδι χωριστά και τα προσθέτω στο τέλος.

Πώς μπορώ να φτιάξω τη δική μου συνταγή για σαπούνι; Αρχικά ξεκινάμε από την ποσότητα σαπουνιού που θέλουμε να φτιάξουμε. Έστω ότι θέλουμε να κάνουμε 1 κιλό σαπούνι. Από το συνολικό σαπούνι το 60% είναι τα λάδια μας δηλαδή 600γρ. Θέλουμε το σαπούνι να είναι ανθεκτικό και αρκετά σκληρό ώστε να κρατάει περισσότερο διάστημα όταν το χρησιμοποιούμε, γι’ αυτό επιλέγουμε λάδια όπως το λάδι καρύδας, το φοινικέλαιο, το βούτυρο κακάο, το βούτυρο καριτέ και το ελαιόλαδο σε ποσοστό από 85 – 100%. Το υπόλοιπο ποσοστό ως 15% θα είναι λάδια που θα προσθέσουν στο σαπούνι μας κάτι ιδιαίτερο όπως το αμυγδαλέλαιο, το λάδι αβοκάντο, το λάδι jojoba, το καστορέλαιο κλπ. Θυμηθείτε ότι για να υπολογίσετε την ποσότητα της καυστικής σόδας χρειάζεται να ξέρετε τον δείκτη σαπωνοποίησης των λαδιών σας και να κάνετε τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Το σαπούνι είναι σκληρό, εύθραυστο και τρίβεται σε σκόνη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δε βάλατε αρκετό νερό ή βάλατε παραπάνω καυστική σόδα. Μη το χρησιμοποιήσετε.

Στην επιφάνεια του σαπουνιού εμφανίζονται θύλακες καυστικού υγρού ή σκόνη σόδας. Τι να κάνω; Βάλατε παραπάνω καυστική σόδα ή λιγότερο λάδι. Μη το χρησιμοποιήσετε, είναι πολύ ερεθιστικό.

Το σαπούνι μου δεν πήζει (δεν κάνει ίχνος) :  Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να συνέβη αυτό. Ο συνδυασμός των λαδιών που χρησιμοποιήσατε, πολύ χαμηλή ή υψηλή θερμοκρασία, πολύ λίγη σόδα ή πολύ νερό ή η ανάδευση ήταν πολύ αργή. Μερικά λάδια (π.χ. το παρθένο ελαιόλαδο) χρειάζονται έως και 90 λεπτά για να πήξουν αν μπουν μόνα τους σε συνταγή. Με εξαίρεση την περίπτωση που έγινε λάθος στο ζύγισμα, για να το διορθώσετε συνεχίζετε να ανακατεύετε ως και 2 ώρες, μετά βάλτε το στο καλούπι.

Το μίγμα μου σκλήρυνε πολύ γρήγορα μέσα στη κατσαρόλα. Τι φταίει; Φταίει η χρήση πολύ υψηλών ή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Είναι επίσης πολύ συχνή αντίδραση σε κάποιο αιθέριο έλαιο ή συνθετικό άρωμα. Επίσης κάποια ελαιόλαδα με αυξημένο ποσοστό ελεύθερων οξέων σαπωνοποιούνται πολύ γρήγορα πριν προλάβουμε να μεταφέρουμε το μίγμα στο καλούπι. Στις περιπτώσεις αυτές προτιμήστε την θερμή μέθοδο.

Με σπάτουλα μεταφέρετε το σαπούνι στο καλούπι του. Παρ’όλη την ανομοιόμορφη εμφάνιση, το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Το σαπούνι μου διαχώρισε όσο ήταν στο καλούπι. Γιατί;: Εάν παρατηρήσετε μια στρώση υγρή και λιπαρή στην επιφάνεια του σαπουνιού όσο είναι στο καλούπι του, πρόκειται συχνά για πρόβλημα θερμοκρασίας.  Πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε διαχωρισμό. Επιλέξτε θερμοκρασίες 30-45 βαθμών, για μικρές ποσότητες (π.χ. 0,5-1 κιλό) προτιμήστε να κάνετε τη σαπωνοποίηση στους 45 βαθμούς ενώ για μεγαλύτερες ποσότητες (π.χ. 10κιλά) τους 30 βαθμούς. Ενδέχεται επίσης να βιαστήκατε να το βάλετε στο καλούπι πριν ομογενοποιηθεί καλά. Άλλος πιθανός λόγος είναι το γάλα ή το μέλι στη συνταγή. Σιγουρευτείτε ότι προσθέσατε το γάλα και το μέλι με τον σωστό τρόπο και μη μονώνετε πολύ το καλούπι σας για να μην ζεσταθεί υπερβολικά.

Το μίγμα μου έκοψε, εμφάνισε κομμάτια σκληρά και δεν πρόλαβα να το βάλω στο καλούπι. Γιατί συνέβη αυτό; Αυτό γίνεται σαν αντίδραση σε αρώματα, αν η ανάδευση διακοπεί ή είναι πολύ αργή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με πολύ υψηλή θερμοκρασία. Βάλτε το σαπούνι στο καλούπι με μια σπάτουλα αλλά πιθανόν όταν ωριμάσει να είναι πολύ ανομοιόμορφο, τότε μην το χρησιμοποιήσετε.

Το σαπούνι εμφανίζει λευκές λωρίδες. Τι να κάνω; Πολλοί λόγοι που μπορεί να συνέβη αυτό. Η ανάδευση ήταν πολύ αργή ή ακανόνιστη, σαπωνοποίηση σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ή αντίδραση στο συνθετικό άρωμα. Βεβαιωθείτε ότι οι λευκές γραμμές δεν είναι σόδα που δεν ανακατεύτηκε καλά. Τελικά αν τα στίγματα δεν έχουν περίσσεια σόδας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σαπούνι.

Τι είναι η καυστική περίμετρος του σαπουνιού και πώς μοιάζει; Εμφανίζεται σαν υγρό στην επιφάνεια του σαπουνιού, σκουπίστε το και αφήστε το να ωριμάσει, πριν χρησιμοποιηθεί να ελέγξετε το pH.

Το σαπούνι μου είναι πολύ μαλακό και δεν σκληραίνει σε 48 ώρες: Πιθανόν έχετε βάλει παραπάνω νερό ή παραπάνω λάδι, μεγάλο ποσοστό ακόρεστων λαδιών ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Αφήστε το περισσότερο χρόνο μέχρι μια εβδομάδα στο καλούπι. Αν το σαπούνι σκληρύνει μέσα σε 5-6 εβδομάδες, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά.

Η επιφάνεια της μπάρας εμφάνισε πορτοκαλί σημάδια και  έχει άσχημη μυρωδιά. Τι συμβαίνει; Είναι σημάδι ότι το σαπούνι έχει ταγγίσει. Συνήθως αυτά τα σημάδια εμφανίζονται όταν υπάρχει υπερλίπανση στο σαπούνι, όταν έχει αποθηκευτεί σε χώρο με πολύ υγρασία , με πολύ ζέστη ή δεν αερίζεται επαρκώς. Για να μην ταγγίσει το σαπούνι προσθέστε βιταμίνη Ε σε ποσοστό 1% στα συνολικά λάδια της συνταγής.

Πόσο άρωμα και πόσο αιθέριο έλαιο μπορώ να βάλω στο σαπούνι μου; Άρωμα μπορείτε να βάλετε 2 – 3 κουταλιές του γλυκού ανά κιλό σαπούνι και αιθέριο έλαιο 1 – 2 κουταλιές του γλυκού. Θυμίζουμε ότι τόσο το άρωμα όσο και τα αιθέρια έλαια μπαίνουν στο trace.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

58 Comments

  1. Έχουν παρέλθει 4 μήνες και δεν έχει σκληρύνει είναι ακόμα σε μορφή TRACE και έχει λάδι ,Τι να κάνω πλέον για να γίνει σκληρό σαπούνι;
    Ευχαριστώ…

  2. Γεια σας
    Έκανα σαπούνι με ψυχρή μέθοδο αλλά στα καλούπια φαίνεται λες και έγινε τζελ.εχει περίπου 12 ώρες μέσα στο καλούπι.ειναι φυσιολογικό?δεν το έχω ξανά πάθει. αν δεν είναι φυσιολογικό μπορώ να το σώσω? ευχαριστώ

  3. Καλημέρα, έχω κόψει το σαπούνι και είναι έτοιμο για ωρίμανση.
    1) όταν κο κόβω δεν είναι πολύ σκληρό και κολλάει το μαχαίρι ελαφρός, έπρεπε να το αφήσω παραπάνω στο καλούπι;
    2) μπορώ με κάποιο τρόπο να λειανω τις γωνιές για να είναι ωραίο στην όψη;
    3) αφού περάσει ο χρόνος που απαιτεί η ωρίμανση, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε το άρωμα; Είχα κάνει το καλοκαίρι με άρωμα συκο( υπέροχο) αλλά δεν μυρίζει πια.

    Ευχαριστώ

    1. Γεια σας,
      ναι πιθανώς να είχατε πολύ υγρασία στο περιβάλλον και να μην είναι έτοιμο ακόμα για ξεκαλούπωμα. Αφήστε το 12-24 ώρες ακόμα στο καλουπακι.
      Οι γωνίες μπορούν εύκολα να λειανθούν με τον αποφλοιωτή πατατάς. Φυσικά υπάρχουν και εξειδικευμένα εργαλεία που λέγονται soap bevelers αλλά αρκετά πιο ακριβά.
      Σχετικά με το άρωμα, δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά. Η καλή συσκευασία του σαπουνιού είναι ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στην διατήρηση του αρώματος. Πέραν αυτού, επιλέξτε αρώματα που έχουν ένταση.

  4. Καλησπερα.Την καυστικη σοδα την ειχα εξω στο μπαλκονι σε σκια, εγινε ολη μια μαζα,Αν την κοπανισω μπορω να τη χρησιμοποιησω;Λετε να πηρε υγρασια;

    1. Γεια σας, ναι πήρε υγρασία, θα πρέπει να το προσέχετε αυτό. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με τον τρόπο που λέτε αλλά να ξέρετε ενδέχεται να έχει αποδυναμωθεί. Μια δοκιμή και θα το δείτε.

      1. σας ευχαριστω πολυ, την πεταξα για να μην το ρισκαρω ετσι και αλλιως ειναι φθηνη, πηγε χαμενη βεβαια γιατι λιγο βαζεις για ενα κιλο πχ

  5. Καλησπέρα! Δσε ένα σαπούνι μόνο με ελαιόλαδο και λάδι καρύδας, σε τι ποσοστό υπερλιοανσης θα ήταν το καλύτερο για να φτιάξω την συνταγή μου; θα με ενδιέφερε ως αποτέλεσμα μια σκληρή πλάκα σαπουνιού που να μην λιώνει εύκολα καθώς χρησιμοποιείται. Ευχαριστώ!

    1. Καλησπέρα σας, εμείς δουλεύουμε συνήθως με 3% υπερλίπανση και παρά την αυξημένη υγρασία έχουμε μια ικανοποιητικά σκληρή μπάρα σαπουνιού. Μπορείτε να δοκιμάσετε!

  6. Καλησπε΄ρα,
    Έφτιαξα ένα σαπούνι με σκόνη μάτσα την οποία διέλυσα σε λίγο απιονισμένο νερό και ύστερα την πρόσθεσα στη σαπουνόμαζα. Έχουν περάσει 24 ώρες από τη στιγμή που το έβαλα στο καλούπι, όμως φαίνεται ότι είναι ακόμα σε φάση gel.
    Τι μπορώ να κάνω σε αυτή τη περίπτωση?
    Μπορώ να το σώσω κάπως ή έχει καταστραφεί πλήρως το σαπούνι?
    Ευχαριστώ πολύ.

    1. Καλημέρα σας, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να επιδρά η σκόνη αυτή στο σαπούνι σας. Δεν είναι υλικό που διακινούμε και δεν το έχουμε δουλέψει. Αφήστε το ένα 24ωρο ακόμα ωστόσο.

  7. Καλησπέρα σας, έφτιαξα σαπούνι με ελαιόλαδο και καρύδα (90% και 10% αντίστοιχα) , χρωστικές διοξείδιο τιτανίου και mica, και άργησα να ξεκαλουπωσω (το άφησα 3 βδομάδες). Το σαπούνι έκανε ρωγμές στην επιφάνεια και δεν κόβεται σε ομοιόμορφα κομμάτια. Τι μπορώ να κάνω για να το σώσω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    1. Γεια σας, ναι αργήσατε πολύ και τώρα είναι φυσιολογικό να σας σπάει. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να το τρίψετε και να το ξαναλιώσετε με τη μέθοδο της ανάπλασης.

  8. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω υπάρχει περίπτωση να βγάλουν υγρασία τα σαπουνάκια λόγω υγρασίας της ατμόσφαιρας.?

    1. Γεια σας, ναι είναι απόλυτα αναμενόμενο. Οι λύσεις είναι οι εξής: Θα πρέπει με το που ξεκαλουπώσετε τα σαπουνάκια σας να τα τυλίξετε αμέσως με μεμβράνη ή να δουλέψετε με τις βάσεις σαπουνιού low sweat που είναι ειδικά κατασκευασμένες για να μην ιδρώνουν.

  9. Καλησπέρα. Έχω φτιάξει σαπούνι αλλά είναι πολύ ελαφριά, δεν έχουν όγκο, είναι σαν κιμωλία χρωματικά κ αφρολεξ σε υφή. Τι έχει πάει λάθος?

    1. Γεια σας! Για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε θα πρέπει να μου στείλετε την συνταγή σας, τον τρόπο που δουλέψατε αναλυτικά και φωτογραφίες.
      Μπορείτε να τις στείλετε στο supportcosmetics@candlemaking.gr
      Ευχαριστούμε!

  10. Καλησπέρα. Κι εμένα η ποτασα ήταν ένα σώμα σκληρή και μάλλον αποδυναμωθηκε. Δεν μου πειζει. Να προσθέσω ποτασα;

    1. Καλησπέρα, εννοείτε την καυστική σόδα προφανώς. Δεν μπορείτε να προσθέσετε αυθαίρετα την καυστική σόδα. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε καινούργιο υλικό για να είστε σίγουρη.

  11. Άφησα τα σαπούνια, που φτιάχτηκαν με χρησιμοποιημενα λαδια, σε χώρο που μάλλον δεν αέρι όταν σωστά. Μυρίζουν ταγκισμενο λάδι εντονα και το επάνω μέρος τους είναι ελαφρά μαλακο. Έπλυνα ρούχα με αυτά, έκαναν αφρό, καθάρισαν ο, τι έπλυνα αλλά όταν το αφήνω σε θήκη δημιουργείται μια βλεννα αντιαισθητικη. Επίσης καταναλωνονται γρηγορα. Θα φύγει ποτέ η ταγκιλα αυτή; Θα σκληρυνουν;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

    1. Καλή σας ημέρα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σαπούνια που φτιάχνονται με χρησιμοποιημένα λάδια τα έχουν αυτά τα μειονεκτήματα…Σίγουρα η μυρωδιά είναι αναμενόμενη ειδικά εάν δεν προσθέσατε καθόλου κάποιο άρωμα για να την καλύψει λιγάκι.
      Η μαλακότητα που περιγράφετε ίσως να οφείλετε στα ποσοστά λαδιού θα πρέπει να δούμε τη συνταγή σας.
      Αφήστε τα στον αέρα όσο γίνεται.

  12. Για σας ! Ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση . Όταν φτιάχνω σαπούνι είναι όλα μια χαρά όσο αφορά την συνταγή , αλλά μόλις βάζω το αιθέριο έλαιο αμέσως πήζει πολύ γρήγορα και δεν προλαβαίνω να το βάζω στα καλούπια γιατί έχει σκληρύνει πολύ. Ήθελα να ρωτήσω εάν πήξει ξανά μπορώ εκείνη την στιγμή να προσθέσω νερό και να το χτυπήσω ξανά, η θα χαλάσω την συνταγή και θα καταστρέψω τα σαπούνια; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων !

    1. Καλημέρα σας
      εάν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια δεν θα έπρεπε να επιταχύνει το μίγμα και να σας κάνει τέτοια αντίδραση. Μήπως βάζετε κάποιο άρωμα; Αν θέλετε καλύτερα να μας δώσετε τη συνταγή σας για να σας απαντήσουμε ολοκληρωμένα. Σίγουρα πάντως δεν μπορείτε να προσθέσετε νερό και να το χτυπήσετε ξανά.

  13. εφτιαξα πρωτη φορα με ψυχρη μεθοδο και εγινε τελειο,,σημερα εφτιαξα για δευτερη φορα και ενω ακολουθησα την ιδια διαδικασια μετα που επηξε και το χαραξα με το μαχερι ,,,σε λιγη ωρα εβγαλε υγρα και φενετε να υγγροποιηθηκε ..σωζετε η το πεταω?/ευχαριστω

  14. Καλησπέρα σας,
    Κάνω σαπούνι με ελαιόλαδο μια φορά κάθε 5 χρόνια. Αυτό είναι καλό,ή πρέπει να κάνω κάθε χρόνο να είναι πιο φρέσκο.
    Μπορώ να κάνω κάτι να σφυρίζει περισσότερο;;;
    Σας ευχαριστώ

    1. Χαίρετε, ναι όσο πιο φρέσκο είναι το σαπούνι τόσο το καλύτερο, είναι λογικό. Όσο περνάει ο καιρός ταγκίζουν τα λάδια και αποδυναμώνεται το άρωμα. Ωστόσο πάντα θα καθαρίζει. Την άλλη σας ερώτηση δεν την καταλαβαίνω….

  15. Έχετε δίκιο να μην καταλαβαίνεται αυτό που σας ρώτησα, γιατί έχει γραφτεί λάθος.
    Η ερώτηση είναι, αν μπορώ να κάνω κάτι κατά την παραγωγή του σαπουνιού, για να κάνει περισσότερο αφρό.

    1. Γεια σας και πάλι, θα πρέπει να επιλέξετε λάδια που αφρίζουν, όπως το λάδι καρύδας για παρα΄δειγμα.

  16. Καλησπέρα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας!
    Πείτε μου σας παρακαλώ πως υπολογίζω το σύνολο ποσότητας καυστικής σόδας όταν χρησιμοποιώ, εκτός του ελαιολάδου, και άλλα έλαια όπως jojoba, ρυζελαιο, σιτέλαιο κ. α.
    Έχω λίγο μπερδευτεί σχετικά με το πως υπολογίζουμε την συνολική σόδα
    Ευχαριστω

    1. Γεια σας, θα χρειαστείτε τον πίνακα σαπωνοποίησης ελαίων. Σε αυτόν τον πίνακα αναγράφεται η τιμή σαπωνοποίησης του κάθε ελαίου.
      Θα προσθέσετε τις τιμές όλων των ελαίων που χρησιμοποιείται και το άθροισμα που θα βρείτε είναι η ποσότητα της καυστικής σόδας. Το δε άθροισμα θα το πολλαπλασιάσετε χ 2.5 για να βρείτε και πόσο νερό θα χρειαστεί η συνταγή σας.

  17. Καλησπέρα σας.
    Έχω 100περιπου κιλά ελαιόλαδο που έχει ταγκισει.Θα ήθελα να παραξω καθαριστικά για το σπίτι.
    Καταλαβαινω ότι χρειάζετε άλλη τιμή καυστικής σόδας.
    Προσπάθησα με 500 γρ ελαιόλαδο ,80 καυστική και 250 νερό , όμως δεν έγινε σαπονοποιηση.
    Μπορείτε να με βοηθήσετε;

    1. Γεια σας, για τα 100 κιλά ελαιολάδου, θα χρειαστείτε 13 κιλά καυστική σόδα και 32 κιλά νερό.
      Για 500 γρ ελαιόλαδο αντίστοιχα θα έπρεπε να βάλετε 190 γρ νερό και 65 γρ καυστική σόδα.
      Μπορείτε να χρησιμοποιείτε οποιονδήποτε υπολογιστή που θα βρείτε στο διαδίκτυο (saponification value calculator) για να βρίσκετε κάθε φορά τα σωστά ποσοστά.

  18. Καλησπέρα και ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Έφτιαξα σαπούνι με την ψυχρή μέθοδο. ελαιόλαδο 4κιλ συντελεστής 0.134 , υπερλιπανση 2% , σανταλόξυλο 17ml.trace σε 1ωρα και κάτι, ξεκαλούπωμα και κοπή 48 ώρες μετά.Από την 4η μέρα άρχισε να δημιουργείται πούδρα στην επιφάνεια. μετά 10 μέρες εσωτερικά δεν υπάρχουν λευκά υπολείμματα .έκανα ελεχγο ph 9.6.
    Γιατί γίνεται αυτό?
    Είναι κατάλληλο για χρήση?
    (στην προηγούμενη σαπωνοποίηση π έκανα έβαλα λεβάντα , 3% υπερλιπανση , trace σε 4 μιση ωρες , και δεν υπήρξε τέτοιο θέμα,)

    1. Καλημέρα σας και καλή χρονιά,
      η πούδρα στην επιφάνεια του σαπουνιού λέγεται ανθρακική σόδα και είναι το αποτέλεσμα της εξουδετέρωσης της περίσσειας της καυστικής σόδας από το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας.
      Για να αποφύγουμε το φυσιολογικό αυτό φαινόμενο, ψεκάζουμε την επιφάνεια του σαπουνιού μας με λοσιόν οινοπνεύματος και το σκεπάζουμε για όλο το 24ωρο.

  19. Καλησπέρα,
    Έφτιαξα σαπούνι ελαιολάδου με ψυχρή μέθοδο.Χρησιμοποίησα μια συνταγή που δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει κ άργησε πολύ να πήξει συγκριτικά με προηγούμενες φορές.Όταν τελικά άρχισε να κάνει trace το έβαλα σε ένα ξυλινο καφασι (με πλαστικό στον πάτο), στην αποθήκη.Έχουν περάσει 3 βδομάδες κ δεν έχει πήξει καθόλου.Να το περιμένω κι άλλο μήπως πήξει?μπορώ να το χρησιμοποιήσω έτσι?σαν υγρό σαπούνι αν το ανακατέψω με νερό?
    Ευχαριστώ για τη βοήθεια
    Ζωή

  20. Καλησπέρα σας.
    Φτιάχνω σαπούνι με τη θερμή μέθοδο.
    Θα ήθελα να ρωτήσω.Την βιταμίνη Ε(σε μορφή λαδιο΄ύ) την ρίχνω στη βάση οταν αρχίζει και λιώνει, η αφού έχει τελειώσει η σαπωνοποίηση και εχει αρχίσει να κρυώνει το μίγμα μου,εκεί δηλαδή που ρίχνω και τα αιθέρια έλαια/αρώματα.Η είναι οκ να περάσει ολο το στάδιο της σαπωνοποίησης και τη θερμοκρασία που αναπτύσεται οταν πρακτικά μαγειρεύεται το σαπούνι.Επίσης την ίδια ακριβώς απορία έχω και για το λάδι αλόης βέρα (οχι τ΄ζελ).Tέ΄λος χρησιμοποιώ και φ΄ρεσκο γάλα κατσίκας το οποίο το βάζω στην κατάψυξη και το βγάζω λίγο πρίν γίνει πάγος.Στις πρώτες δοκιμαστικές παρτίδες δε χρησιμοποιο΄ύσα καθόλου νερό, έριχνα μέσα στο παγωμένο γάλα καυστική σόδα και καυστική ποτάσα και μετά το έριχνα στο μείγμα μου.Παρατήρησα έτσι όμως οτι οταν τελειώσει το σαπούνι και κρυώσει , έχει μια έντονη μυρωδιάς γάλακτος κατσίκας, την οποία δε τη θέλω.Μετά το ΄εκανα με τον ίδιο τρόπο αλλά 60% νερο και 40% γάλα κατσίκας, και δεν είχα ιδιαίτερη μυρωδιά, σχεδόν μηδαμινή.Έτσι όμως δε χάνω σε ιδιότητες αφου χρησιμοποιώ λιγότερο γάλα;Ποιος είναι ο σωστός τρόπος ; Πάντα για hot proccess.
    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

    1. Καλησπέρα σας,
      Την Βιταμίνη Ε την προσθέτουμε μαζί με τα αιθέρια έλαια στο trace, δηλαδή όταν έχει προχωρήσει η σαπωνοποίηση και έχει αντιδράσει το μεγαλύτερο μέρος της καυστικής σόδας. Η βιταμίνη είναι αντιοξειδωτική, δεν καταστρέφεται με την σαπωνοποίηση. Το ίδιο συμβαίνει και με το λάδι αλόης. Το να αντικαταστήσετε όλο το νερό με γάλα κατσίκας είναι υπερβολή και υφίσταται αποσύνθεση από την καυστική σόδα παρά την χαμηλή θερμοκρασία και μυρίζει άσχημα. Εγώ θα πρότεινα 30% γάλα και 70% νερό. Δοκιμάστε και να κάνετε την σαπωνοποίηση με το νερό μόνο (την μειωμένη ποσότητα) και στο trace στους 40 βαθμούς προσθέστε το γάλα. Ετσι θα διατηρήσει τις καλλυντικές του ιδιότητες περισσότερο.

      1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, απλώς δεν ήξερα αν η Βιταμίνη Ε αντέχει την σαπωνοποίηση και τους υψηλούς βαθμούς που πιάνει η θερμή μέθοδος.Θα το δοκιμάσω έτσι όπως λέτε.Όπως και με το γάλα.Και στο 70% του νερού, θα είναι το 20% ροδόνερο.Θέλω φούλ ενυδάτωση και προστασία, γιατί το σαπούνι προορίζεται για πρόσωπο.Ευχαριστώ και πάλι.Eπίσης μια τελευταία ερώτηση.Χρησιμοποιώ και λίπος στρουθοκαμήλου και περνάει τη διαδικασία σαπωνοποίησης.Μήπως να το ρίξω και αυτό αργότερα;
        Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, αυτή είναι η τελευταία.Ευχαριστώ και πάλι.

  21. καλησπέρα. εκτέλεσα την ίδια συνταγή για δεύτερη φορά. η πρώτη βγήκε άριστη, η δεύτερη στο κόψιμο, το κομμάτι που προέκυπτε κοβόταν στα δύο, στη μέση. στον ίδιο χώρο, στο ίδιο καλούπι, ίσες ώρες (48) για τι ξεκαλουπωμα. τι πήγε λάθος;

    1. Γεια σας, αυτό που περιγράφετε σημαίνει μειωμένη υγρασία στο 2ο σαπούνι. Ίσως ήταν πιο ξηρό το περιβάλλον τη δεύτερη φορά. Ίσως κάτι πήγε λάθος με τον υπολογισμό του νερού;

  22. Καλησπερα!
    Η ερωτηση μου ειναι αν μπορει να ανακατευτει η καυστικη σοδα με νερο απο αρωματικα βοτανα.
    Εαν δεν γινεται πως μπορει να φτιαχτει ενα σαπουνι ψυχρης μεθοδου απο καλεντουλα η υπερικο κλπ.
    Ευχαριστω

    1. Καλημέρα σας, ναι φυσικά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος ή όλο το ποσοστό του νερού στην συνταγή σας με αφέψημα βοτάνων.

  23. Καλησπερα σας!

    Το νερό που χρησιμοποιούμε πρεπει να ειναι αυστηρά αποσταγμένο; Το απιονισμενο κάνει; Το νερό της βρυσης ;

    1. Καλημέρα σας, απιονισμένο νερό χρειάζεται, αυτό του σιδερώματος που θα βρείτε και στο σούπερ μάρκετ.

  24. Καλημέρα σας. Έφτιαξα πρώτη φορά σαπούνι με ψυχρά μέθοδο.
    1κιλ λαδι απο παλιολαδα 140 καυστική σόδα και 300 νερό για το σίδερο.
    Το έφτιαξα σε πολλές δόσεις γιατί δεν ήξερα πως θα συμπεριφερθεί .
    Το χτύπησα με επαγγελματικό αναδευτήρα οικοδομής .
    κάποια καλούπια παρατήρησα την επόμενη ημέρα ότι είχαν ιδρώσει.
    βέβαια τα σκέπασα για να μην καθίσουν μυγάκια και τα αποθήκευσα στην εσωτερική σκάλα του σπιτιού .
    Τι μπορεί να φταίει;;
    τα χρησιμοποιώ ή τα πετάω;

    Ευχαριστω πολυ.

    1. Γεια σας, αρχικά θέλει κάποια διόρθωση η συνταγή. Η σόδα πρέπει να είναι 128 γρ και 321 το νερό για να είμαστε ακριβείς. Δεύτερον να σας ρωτήσω εάν βάλατε άρωμα; Μήπως κάτι έπεσε παραπάνω; Σκεπάσατε τα καλούπια αμέσως μετά τη χύτευση; Πόσο καιρό τα έχετε ήδη κομμένα; Θα πρέπει να αφήσετε τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες για να το δούμε εάν εξατμίζεται αυτό το υγρό και μετά θα μετρήσετε το ΡΗ.

  25. Γεια σας! Χρησιμοποιούσα σόδα σε κρυσταλλική μορφή και τώρα βρίσκω μόνο σε κόκκους. Έχω την εντύπωση ότι η δεύτερη δεν είναι τόσο δραστική όσο η πρώτη και ξεθυμαίνει ( μετά από καιρό δεν ανεβάζει θερμοκρασία κάτι που ποτέ δεν μου συνέβη με την κρυσταλλική). Έχετε κάποια άποψη σχετικά; Αν ισχύει θα προμηθευτώ κρυσταλλική από το διαδίκτυο.

    1. Γεια σας, δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια διαφορά σε σχέση με τη μορφή της καυστικής σόδας. Ενδεχομένως να ήταν πολυκαιρισμένη η σόδα που αγοράσατε ή να μην έκλεινε καλά το καπάκι με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το υλικό.

  26. Έχω διαβάσει ότι μερικοί προσθέτουν κατά την πρόσμιξη (λάδι και μείγμα καυστικής σόδας και νερό) αλάτι, μέλι, ή ζάχαρη. Συστήνεται αυτό; Εάν ναι α)Τι επιτυγχάνεται στη κάθε περίπτωση β) σε τι ποσότητες και γ) σε ποια φάση προστίθενται.
    Ευχαριστώ
    Δημήτρης

  27. Έχω διαβάσει ότι μερικοί προσθέτουν κατά την πρόσμιξη (λάδι και μείγμα καυστικής σόδας και νερό) αλάτι, μέλι, ή ζάχαρη. Συστήνεται αυτό; Εάν ναι α)Τι επιτυγχάνεται στη κάθε περίπτωση β) σε τι ποσότητες και γ) σε ποια φάση προστίθενται. Μιλώ για 100% ελαιόλαδο.
    Ευχαριστώ
    Δημήτρης

    1. Καλησπέρα σας. Ναι όλα αυτά τα υλικά μπορούν να προστεθούν. Το αλάτι μπορεί να μπει και στο διάλυμα νερού-σόδας για να σκληρύνει το σαπούνι (αντι για γαλακτικό νάτριο) ή να μπει στο trace, δηλαδή στη μάζα του σαπουνιού. Δείτε εδώ σχετική συνταγή. Το μέλι, αφού το διαλύσουμε σε λίγο νερό μπορεί να ενσωματωθεί στο trace. Δείτε εδώ τη σχετική συνταγή.
      Η ζάχαρη σχεδόν πάντα μπαίνει στο διάλυμα νερού-σόδας για να δώσει πολύ πλούσιο αφρισμό στο σαπούνι. Δείτε εδώ τη σχετική συνταγή.
      Σε κάθε συνταγή που σας παραπέμπουμε, θα δείτε και τα ποσοστά χρήσης και περισσότερες πληροφορίες για το κάθε πρόσθετο υλικό.

  28. Γεια σας μπορώ να κάνω σαπούνι με βούτυρο λαδιού κοινώς μαργαρίνη;

    1. Γεια σας! Όχι δεν μπορείτε, γιατί η μαργαρίνη είναι ένα γαλακτωματοποιημένο μίγμα που περιέχει και νερό και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι ποσοστό λιπαρών περιέχει. Αντί της μαργαρίνης χρησιμοποιείστε φοινικέλαιο, θα έχετε και καλύτερο αποτέλεσμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *