| |

Αρωματιστές χώρου με ξυλάκια: Τί πρέπει να γνωρίζουμε;

Από τις πιο αγαπημένες κατασκευές όλων μας είναι οι αρωματιστές χώρου με ξυλάκια, τα λεγόμενα reed diffusers.

Είναι αρωματικά μίγματα με βάση κάποιον διαλύτη που αρωματίζουν χάρη στα πορώδη ξυλάκια τους. Το άρωμα εμποτίζει τα ξυλάκια και από την επιφάνειά τους διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Είναι μίγματα ασφαλή, που δεν είναι εύφλεκτα και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική αρωματισμού για όσους δεν αγαπούν τα κεριά.

Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει έτοιμα τέτοια μίγματα ή να τα φτιάξει μόνος του. Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Απλά εμφιαλώνουμε το μίγμα σε ένα όμορφο δοχείο (τον αρωματιστή), προσθέτουμε τα ξυλάκια και voila έτοιμο!

Στη δεύτερη περίπτωση και πάλι όλα είναι εύκολα. Επιλέγουμε τον διαλύτη της επιλογής μας, το αγαπημένο μας άρωμα και τα αναμιγνύουμε με βάση της οδηγίες. Εμφιαλώνουμε, προσθέτουμε τα ξυλάκια και είναι έτοιμο.

Ας δούμε στο σημείο αυτό μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το πώς επιλέγω διαλύτη και ξυλάκια και ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα διάφορα διαθέσιμα είδη.

Οι διαλύτες αρώματος του Orestis Craft Center

Διαλύτης SL: Η χημική του ονομασία είναι Isopropylidene glycerol. Προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (γλυκερίνη) και είναι εντελώς άοσμος.

Πλεονεκτήματα: Είναι πλήρως βιοαποικοδομήσιμο, μη εύφλεκτος, δεν επιβαρύνει το θαλάσσιο περιβάλλον και δεν είναι τοξικός για τον άνθρωπο και τα ζώα. Δεν περιέχει αλκοόλ. Εξατμίζεται τελείως και δεν αφήνει δυσάρεστη μεταλλική οσμή.
Μειονεκτήματα: Έχει αργό ρυθμό εξάτμισης και δεν βοηθά τα λιγότερο δυνατά αρώματα να αποδώσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά και τον τρόπο χρήσης του διαλύτη SL κάντε κλικ εδώ.

Διαλύτης ΜΜΒ: Η χημική του ονομασία είναι Methoxymethylbutanol. Είναι ένας πολύ διαδεδομένος διαλύτης.
Πλεονεκτήματα: Είναι διάφανος. Δίνει σταθερό ρυθμό εξάτμισης στο άρωμα, έχει χαμηλή τοξικότητα και είναι βιοδιασπώμενος. Βοηθά ακόμα και τα αδύναμα αρώματα να “ανέβουν” στα ξυλάκια και να έχουν βέλτιστη απόδοση.
Μειονεκτήματα: Προέρχεται από συνθετικές ύλες και έχει μεταλλική οσμή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά και τον τρόπο χρήσης του διαλύτη ΜΜΒ κάντε κλικ εδώ.

 

Ανάλογα τώρα με τον διαλύτη που θα χρησιμοποιήσουμε και τον τύπο του ξύλου, οι αρωματιστές-διαφέρουν ως προς την ένταση και διάρκεια λειτουργίας. Κάποιοι προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος (φτάνει η μυρωδιά σε μεγαλύτερη απόσταση στο χώρο) ενώ άλλοι έχουν πιο περιορισμένη εμβέλεια κοντά στο δοχείο.

Αν και είναι προφανές ότι αυτό εξαρτάται από την ένταση του αρώματος η πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκη. Ο τύπος του ξύλου είναι επίσης σημαντικός.

Τα ξυλάκια του Orestis Craft Center

Ξυλάκια Rattan: Eίναι από τα πιο δημοφιλή είδη για χρήση στους αρωματιστές λόγω της ιδιότητας τους να διαθέτουν πολλούς μικρούς ανοιχτούς σωλήνες, σκεφτείτε κάτι σαν πολλά καλαμάκια ενωμένα μαζί. Έτσι το άρωμα μπορεί να μεταναστεύσει από τον πάτο μέχρι την κορυφή του ξύλου

Πλεονεκτήματα: Προέρχονται από φυσικό ξύλο και περιέχουν ίδιου μεγέθους και σταθερά κανάλια ώστε να βοηθούν την γρήγορη και ομαλή διάχυση του αρώματος στο χώρο. Διαθέσιμα σε πολλά μεγέθη και χρώματα.
Μειονεκτήματα: Χρειάζονται συχνό αναποδογύρισμα ενώ με πολύ πυκνά διαλύματα αρωμάτων μπορεί να μπουκώσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.

Ξυλάκια Fiber: Είναι συνθετικό προϊόν που έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά για χρήση με αρωματικά διαλύματα. Αυτό σημαίνει ότι η σύσταση τους έχει βελτιστοποιηθεί για να διαχέουν το άρωμα.

Πλεονεκτήματα: Οι πόροι τους είναι στο κατάλληλο μέγεθος ώστε να μπορεί το διάλυμα του αρώματος να κινείται προς την κορυφή του ξύλου με σταθερό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι το άρωμα διαχέεται σταδιακά ομοιόμορφα στο χώρο. Διαθέσιμα σε διάφορα μεγέθη και χρώματα.
Μειονεκτήματα: Δεν είναι φυσικά προϊόντα και δεν έχουν την απόλυτα φυσική εμφάνιση του ξύλου, ενώ αν επιλέξουμε τις σκούρες αποχρώσεις π.χ. το μαύρο ενδέχεται να αποχρωματίσουν αν αντιδράσουν με κάποιο αρωματικό μίγμα.

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.

Και αφού μάθαμε τα πάντα για τις βασικές μας ύλες, ας δούμε τον πανεύκολο τρόπο για να κατασκευάσουμε τον δικό μας αρωματιστή χώρου!

Επιλέγουμε τον αρωματιστή που μας αρέσει από την γκάμα του καταστήματός μας.  Στη συνέχεια επιλέγουμε το άρωμα της αρεσκείας μας. Εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι γιατί το Orestis Craft Center διαθέτει πάνω από 250 μοναδικά αρώματα!! Προσοχή! Δεν χρησιμοποιούμε αρώματα τροφίμων (flavor oils) για αυτή την κατασκευή, δεν είναι κατάλληλα.

Επιλέξτε στη συνέχεια τον διαλύτη που θέλετε και το είδος των ξύλων. Ελέγξτε το επιτρεπόμενο ποσοστό χρήσης του συγκεκριμένου αρώματος ανατρέχοντας στην περιγραφή του στο candlemaking.gr

Σε ένα καθαρό δοχείο αδειάστε το άρωμα και προσθέστε τον διαλύτη στην αναλογία που προτείνεται. Ανακινείστε ή ανακατέψτε προσεκτικά για 1-2 λεπτά και εμφιαλώστε στον αρωματιστή. Τοποθετείστε τα ξυλάκια αφήστε τα να ποτίσουν με το αρωματικό μίγμα.

Πολλοί μας ρωτούν εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αιθέρια έλαια για την κατασκευή του αρωματιστή. Η απάντηση είναι πώς ναι τεχνικά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με τον φυσικό διαλύτη SL όμως θα πρέπει να θυμάστε ότι τα επιτρεπόμενα ποσοστά χρήσης των αιθερίων ελαίων είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τα αρώματα επομένως δεν θα έχετε το επιθυμητό αρωματικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, το αιθέρια έλαιο λεβάντας επιτρέπεται σε ποσοστό ως 10% ενώ το άρωμα λεβάντας ως 20%!

Αν παρ’ όλ’ αυτά δεν θέλετε να ασχοληθείτε με την κατασκευή του μίγματος, το Orestis Craft Center φρόντισε να σας προμηθεύσει μια μια γκάμα 7 έτοιμων μιγμάτων που συνεχώς εμπλουτίζεται.

Απλά εμφιαλώνετε το μίγμα στον αρωματιστή, βάζετε τα ξυλάκια και ξεμπερδεύετε!!

 

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

25 Comments

  1. Καλησπέρα σας!! Εγώ θέλω να φτιάξω 2 αρωματικά χώρου, ένα με μελομακάρονο, ένα με χρυσή ορχιδέα. Τι αρωμάτιστη μου προτείνετε καθώς και τι ξυλάκια;

  2. Καλησπέρα σας!! Εγώ θέλω να φτιάξω 2 αρωματικά χώρου, ένα με μελομακάρονο, ένα με χρυσή ορχιδέα. Τι αρωμάτιστη μου προτείνετε καθώς και τι ξυλάκια;

    1. Γεια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρχικά τον διαλύτη αρώματος, είτε τον ΜΜΒ είτε τον SL. Τώρα το είδος του αρωματιστή και των ξύλων είναι θέμα προσωπικού γούστου. Διαβάστε εδώ τις διαφορές του κάθε είδους για να αποφασίσετε.

  3. Καλησπερα!
    στις οδηγιες αναφερει για παράδειγμα 20%άρωμα και 80%διαλυτη
    για 100 γρ δλδ θα χρησιμοποιήσουμε 20γρ αρωματος και 80 διαλυτη;
    στο προτεινομενο πχ στο μελομακαρονο αναφερει 2.45% πβε σχετίζεται με το 20%;

    1. Γεια σας! Οι οδηγίες αναγράφουν το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό αρώματος για τον κάθε διαλύτη. Εσείς θα βάλετε το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό του επιλεγμένου αρώματος και θα προσαρμόσετε το διαλύτη αναλόγως.

  4. Καλησπέρα σας,
    Θα μπορούσατε παρακαλώ να μας πείτε αν μπορούμε να προσθέσουμε χρώμα νερού σε diffuser;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    1. Γεια σας! Δε θα σας το προτείναμε γιατί ξεθωριάζει πολύ γρήγορα και αφετέρου ποτίζει τα ξυλάκια με άσχημο αποτέλεσμα.

      1. Αν έχουμε ξυλάκια rattan τι διαλύτη χρειάζεται να έχουμε και για το άρωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρωματικό έλαιο

        1. Γεια σας. Και οι δύο διαλύτες είναι κατάλληλοι για τα ξυλάκια rattan. Το άρωμα μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα αρώματά μας με την ένδειξη “3in1” και θα συμβουλευτείτε τα ποσοστά χρήσης για diffuser που αναγράφονται στην περιγραφή του κάθε αρώματος.

    2. Καλημέρα σας, έχω αγοράσει αρώματα 3 in 1τα οποία μου δίνουν οδηγίες μέχρι 2% σε reed diffuser, δηλαδή 2% άρωμα και 98% alcohol. Δεν καταλαβαίνω, μπορείτε να μου πείτε ακριβώς τη ποσότητα θέλω με το άρωμα τριαντάφυλλο της ανατολής 3in1 για να φτιάξω σωστά το reed diffuser μου. Ευχαριστώ πολύ.

      1. Γεια σας, σωστά έχετε καταλάβει. Αυτή είναι η αναλογία για το συγκεκριμένο άρωμα, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί παραπάνω. Για ποιο δυνατά μίγματα επιλέξτε αρώματα με μεγαλύτερο (άνω του 10%) ποσοστό χρήσης σε diffusers.

  5. Αν εχεις ξυλάκια μπαμπού τι διαλύτη πρέπει να πάρεις και πόση ποσοτητα να βάλεις

    1. Γεια σας! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε δουλέψει με ξυλάκια bamboo αλλά λογικά είναι ακριβώς το ίδιο όπως τα rattan. Θα ακολουθήσετε τις ίδιες οδηγίες, ρωτήστε όμως και τον προμηθευτή σας.

  6. Καλησπέρα σας, πήρα το άρωμά σας baby powder 3in1, με σκοπό να φτιάξω wax melts & diffuser.
    Το ερώτημά μου είναι για την παρασκευή του diffuser. Μέσα στις πληροφορίες αναγράφεται ότι για reed diffuser πρέπει να χρησιμοποιήσουμε 0.55% άρωμα, το οποίο σημαίνει ότι για 100ml διαλύτη, το άρωμα θα πρέπει να είναι σε περιεκτικότητα λιγότερη τους 1ml και μου φάνηκε πάρα πολύ περίεργο. Μπορείτε σας παρακαλώ να με βοηθήσετε με τις αναλογίες;
    Ευχαριστώ πολύ

    1. Καλημέρα σας, το κάθε άρωμα έχει ένα μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό χρήσης για κάθε κατασκευή. Κάποια αρώματα έχουν μεγάλο ποσοστό χρήσης σε diffuser ενώ κάποια άλλα όχι. Καλό είναι να επιλέξετε αρώματα που έχουν ποσοστό χρήσης πάνω από 10% για να έχει κάποια ένταση και διάρκεια το αρωματικό σας.

      1. Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
        Επομένως, το συγκεκριμένο άρωμα για το οποίο σας ρωτάω, δεν ενδείκνυται για χρήση σε diffuser?

  7. καλησπέρα, όπως φτιάχνουμε τα reed diffusers, με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες αναλογίες φτιάχνουμε και τα fabric mists? δεν αφήνουν λεκέδες;;

    και άλλη μία ερώτηση, στα έτοιμα μίγματα που έχετε για reed diffuser ποιόν από τους δύο διαλύτες έχετε χρησιμοποιήσει;;

  8. Καλησπέρα και χρόνια πολλα! Για car diffusers υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δοσολογία να μου προτείνετε ή και συγκεκριμένο διαλύτη; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    1. Καλησπέρα σας και καλή χρονιά, για τα αρωματικά αυτοκινήτου ακολουθείτε ακριβώς τις ίδιες οδηγίες/δοσολογίες όπως και για τα αρωματικά χώρου. Η επιλογή διαλύτη είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, οι περισσότεροι συνήθως επιλέγουν ωστόσο τον ΜΜΒ γιατί “εκτοξεύει” το άρωμα γρηγορότερα.

  9. καλησπέρα ήθελα να ρωτήσω η ανάμειξη μόνο sl και άρωμα χωρίς κάτι άλλο για αρωματικό χώρου αλλά και υφασμάτων (φυσικά τα διαφανή αρώματα για τα υφάσματα) εκδικείται;

    1. Γεια σας, εφόσον αναγράφεται ότι είναι κατάλληλα για reed diffusers, ναι μπορείτε.

  10. καλημέρα σας,φτιάχνω diffusers σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε αρωματος,έχω δοκιμάσει και τους δύο διαλύτες σας αλλά, 1) δεν έχουν τη ίδια ένταση με τα έτοιμα δικά σας,και 2) από κάποιο σημειο κι έπειτα δεν λιγοστευει το υγρό στο μπουκαλάκι.ΥΓ Χρησιμοποιω τα ξυλάκια σας rattan

    1. Γεια σας, είναι λογικό, δεν έχουν όλα τα αρώματα την ίδια ένταση, σίγουρα θα πρέπει να πειραματιστείτε και κυρίως με όσα αρώματα έχουν μεγάλο ποσοστό χρήσης. Δοκιμάστε και τα ξυλάκια fiber που ανεβάζουν λίγο καλύτερα το άρωμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *