Σαπούνι με γιαούρτι και βρώμη

Έχουμε κατά καιρούς δοκιμάσει διάφορους τύπους γάλακτος στις συνταγές των σαπουνιών μας, τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε και το γιαούρτι!

Με αφορμή την συνταγή της Anne Marie Faiola (Brambleberry) δημιουργούμε ένα πανέμορφο σαπούνι περιποίησης με ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι και το συνδυάζουμε με μετάξι και λάδι βρώμης. Τα οφέλη του: κάνει πλούσιο αφρό, χάρη φυσικά λιπαρά οξέα που περιέχονται στο γιαούρτι ενώ το γαλακτικό οξύ του γιαουρτιού βοηθά στην απολέπιση και ανάπλαση του δέρματος. Η βρώμη περιποιείται και καταπραΰνει την ευαίσθητη, ξηρή και ατοπική επιδερμίδα.

Υλικά για 1.5 κιλό

Ξύλινο καλούπι με ένθετο σιλικόνης (tall and skinny)

500 γρ Ελαιόλαδο

200 γρ Λάδι καρύδας

200 γρ Φοινικέλαιο

70 γρ Λάδι Καριτέ

30 γρ Λάδι Βρώμης

280 γρ Απιονισμένο νερό

140 γρ Καυστική σόδα

30 γρ Πούδρα (Μετάξι) Βρώμης

30 γρ Γιαούρτι στραγγιστό

15 γρ Άρωμα Olive 3in1

1 κ.γ. Διοξείδιο τιτανίου διαλυμένο σε λίγο απιονισμένο νερό

1 κ.γ. Πράσινο χρωμίου διαλυμένο σε λίγο απιονισμένο νερό

Διαδικασία

Προετοιμάζουμε τις χρωστικές μας. Προσοχή, θέλουν παρά πολύ καλό ανακάτεμα για να διαλυθούν πλήρως.

Λιώνουμε το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά μας λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (30-35οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace προσθέτουμε το γιαούρτι και το άρωμα και χωρίζουμε το μίγμα ισόποσα στα δύο. Χρωματίζουμε αναλόγως.

Ρίχνουμε πρώτα το πράσινο μίγμα και από κάποιο ύψος ρίχνουμε το λευκό. Με τη βοήθεια μιας κρεμάστρας κάνουμε σχέδιο hanger swirl.

Ψεκάζουμε την επιφάνεια με αλκοολούχο λοσιόν για να αποφύγουμε την δημιουργία ανθρακικής σόδας και το καλύπτουμε. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το σαπούνι ανεβάζει πολύ υψηλή θερμοκρασία λόγω της προσθήκης του γιαουρτιού. Θα πρέπει να το αφήσουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ (12 ώρες). Στη συνέχεια καλό είναι να μείνει εκτός ψυγείου αλλά μέσα στο καλούπι για 2 μέρες.

Όταν είναι έτοιμο, ξεκαλουπώνουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Αφήνουμε να ωριμάσει για 4 εβδομάδες πριν τη χρήση.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

2 Comments

  1. Καλησπέρα. Στα υλικά της συνταγής δεν αναφέρεται γαλακτικό νάτριο.

    Με εκτίμηση

    Νίκος Δεσποτίδης

    1. Γεια σας! Σωστά, σε αυτή τη συνταγή δεν βάλαμε γαλακτικό νάτριο. Ο λόγος είναι ότι η προσθήκη της πούδρας βρώμης σκληραίνει αρκετά το σαπούνι επομένως δεν έχουμε πρόβλημα στο ξεκαλούπωμα. Φυσικά αν θέλετε το προσθέτετε κανονικά 1%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *