Οι γαλακτωματοποιητές και η δράση τους στην βασική συνταγή

 

Οι γαλακτωματοποιητές του Orestis Craft Center

Ο γαλακτωματοποιητής Phytocream 2000 (INCI: Potassium Palmitoyl Hydrolyzed Wheat Protein) έχουμε πει πως είναι ένας γενικής χρήσης πολύ καλός γαλακτωματοποιητής που τον έχουμε δοκιμάσει σε όλες μας τις συνταγές των αρχαρίων και προχωρημένων τμημάτων. Χρησιμοποιείται σε ποσοστό 2-10 % του συνόλου της συνταγής και δημιουργεί από ρευστές έως σφιχτές κρέμες. Ιδανικός για κάθε τύπο επιδερμίδας. Συνδυάζεται εξαιρετικά με μελισσοκέρι αλλά και με Cetyl Alcohol σαν βοηθητικά πήξης,

Ο γαλακτωματοποιητής Polawax GP 200 (INCI: Emulsifying Wax NF: Προσοχή! Επειδή το μίγμα που δημιουργεί τον Polawax είναι ιδιοκτησία της εταιρίας Croda και προστατεύται από πατέντα, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι περιέχει. Μην μπερδεύετε το γενικό Ewax/Emulsifying Wax με το ειδικότερο INCI Emulsifying Wax NF που αφορά τον Polawax ), είναι ένας βαρύτερος γαλακτωματοποιητής΄που δημιουργεί πολύ σφιχτές, αφράτες και σαν μαρέγκα κρέμες. Είναι ιδανικός για κρέμες περιποίησης της ξηρής επιδερμίδας, για κρέμες ματιών ή αντιγηραντικά προϊόντα. Δεν ενδείκνυται κατά την γνώμη μας για την λιπαρή επιδερμίδα. Το ποσοστό χρήσης του Polawax είναι έως 25 % της λιπαρής φάσης της κρέμας. Αυτό σημαίνει ότι προσθέτουμε όλα μας τα λιπαρά στοιχεία (λάδια, βούτυρα, κεριά κλπ) και το 25% του συνόλου αυτού θα είναι το ποσοστό του Polawax που θα χρησιμοποιήσουμε. Όταν ο Polawax συνδυαστεί με μελισσοκέρι παρουσιάσει μια πιο λεπτόρευστη υφή στην κρέμα, σαν ρευστή σαντιγύ, ενώ εάν συνδυαστεί με Cetyl Alcohol σαν βοηθητικό πήξης, τότε η κρέμα είναι πιο σφιχτή και αφράτη.

Ο γαλακτωματοποιητής BTMS (INCI: Behentrimonium methosulfate (and) cetyl alcohol (and) butylene glycol) βασίζεται σε ένα κατιονικό άλας τεταρτοταγούς αμμωνίου που προέρχεται από την Ελαιοκράμβη (Rapeseed Oil/Canola Oil) . Στην σύνθεσή του περιέχει ένα ποσοστό Cetyl Alcohol που του δίνει μαλακτικές ιδιότητες και πηκτική ικανότητα στην κρέμα. Είναι εξαιρετικός για τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών (conditioners, μάσκες μαλλιών ) καθώς έχει την ιδιότητα να ομογενοποιεί και να “αντέχει” πολλά λάδια και σιλικόνες, ενώ προτιμάται πολύ για τις λεπτότερες κρέμες σώματος ή προσώπου δίνοντας μια πουδρέ και απαλή υφή στο δέρμα (powder-dry feel). Τον προτιμάμε για τις κρέμες που περιποιούνται την λιπαρή επιδερμίδα. Το ποσοστό χρήσης του BTMS  είναι έως 25 % της λιπαρής φάσης της κρέμας (όπως με τον Polawax).  Όταν ο BTMS συνδυαστεί με μελισσοκέρι δίνει μια πολύ καλή σταθερή κρέμα, ενώ εάν συνδυαστεί με Cetyl Alcohol σαν βοηθητικό πήξης, τότε η κρέμα είναι αρκετά σφιχτή και βαρία (καθώς όπως είπαμε περιέχει από μόνος του ένα ποσοστό Cetyl Alcohol). Προσέχουμε πάντα να μην ξεπερνάμε σε ποσοστό χρήσης του Cetyl Alcohol το 5%.

Ο γαλακτωματοποιητής OLIFEEL TD (INCI: Cetearyl olivate and Polyglyceryl-3-stearate) είναι ένας νέος, μοντέρνος, πράσινος γαλακτωματοποιητής που προέρχεται από την ελιά. Χρησιμοποιείται σε ποσοστό 2-8 % του συνόλου της συνταγής και χαρίζει ένα σταθερό γαλάκτωμα όμοιο με αυτό που δίνει ο Phytocream. Καλό είναι να προστίθεται μαζί του και ποσοστό 1 % Cetyl Alcohol για μεγαλύτερη σταθερότητα. Προτείνεται για την ώριμη και ξηρή επιδερμίδα και προσφέρει μια πολύ ωραία υφή σαν μους στην κρέμα μας.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *