Περιποίηση σώματος με πεπόνι και καρπούζι!

Στο καλοκαιρινό αυτό αφιέρωμα θα δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, το πεπόνι και το καρπούζι για να περιποιηθούμε το σώμα μας!

Αυτή τη φορά δεν θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τα εκχυλίσματα και τα αρώματα που παίρνουμε από αυτά τα φρούτα, αλλά τους χυμούς και τα σπόρια τους επίσης!

Θα δημιουργήσουμε μια πλήρη σειρά περιποίησης που περιλαμβάνει: Σαπούνι ψυχρής μεθόδου, Scrub, Shower Gel και Ενυδατικό Ζελέ σώματος. Ο,τι καλύτερο λοιπόν για το βαλιτσάκι των διακοπών μας!

Ας ξεκινήσουμε!

Βασικά βήματα για την δημιουργία των απολεπιστικών κόκκων και για τον χυμό του σαπουνιού ψυχρής μεθόδου

Υλικά

1 μέτριο πεπόνι
1 μέτριο καρπούζι
Σουρωτήρι
Blender ή multi
Αποχυμωτής
Παγοθήκες

Διαδικασία

Κόβουμε τα φρούτα στα 2 και θα χρησιμοποιήσουμε το μισό μόνο κομμάτι. Το υπόλοιπο το παγώνουμε για να το απολαύσουμε δροσερό μετά τις κατασκευές μας!

Έχοντας ήδη κόψει λοιπόν τις φέτες μας, καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά τα σπόρια και τα ξεπλένουμε χρησιμοποιώντας σουρωτήρι. Τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν πολύ καλά. Εάν βιαζόμαστε, μπορούμε να τα βάλουμε για 40 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων να εξατμιστεί το νερό τους.

Στην συνέχεια τα βάζουμε σε blender (multi) και τα τρίβουμε σε μέτριο κόκκο. Δεν θέλουμε να γίνουν πούδρα, αλλά να τεμαχιστούν σε μικρότερα κομμάτια. Αποθηκεύουμε σε βάζο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Έπειτα, παίρνουμε την σάρκα του πεπονιού και του καρπουζιού και την περνάμε από τον αποχυμωτή μέχρι να μας δώσει τον χυμό τους. Εάν δεν έχουμε αποχυμωτή, μπορούμε να βάλουμε τα φρούτα στο blender. Και στις δύο περιπτώσεις, αφού πάρουμε τον χυμό, θα πρέπει οπωσδήποτε να τον σουρώσουμε ώστε να μην υπάρχουν κομμάτια σάρκας στο μίγμα μας.

Παίρνουμε παγοθήκες και ρίχνουμε τον χυμό. Ψύχουμε εωσότου γίνουν παγάκια. Τα παγάκια αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε για το σαπούνι ψυχρής μεθόδου.

Οι συνταγές

1. Σαπούνι ψυχρής μεθόδου αποτοξινωτικό και ενυδατικό

Για 1,5 κιλό σαπούνι

200γρ λάδι καρύδας

450γρ ηλιέλαιο

100γρ βούτυρο κακάο

100γρ καστορέλαιο

50γρ αμυγδαλέλαιο

125γρ καυστική σόδα

312γρ χυμός πεπόνι-καρπούζι σε παγάκια

15ml άρωμα καρπούζι

5ml πορτοκαλί νερού

5ml κόκκινο pigment

Έχουμε ήδη προετοιμάσει τους χυμούς πεπονιού και καρπουζιού σε παγάκια. Ζυγίζουμε την ποσότητα που θέλουμε και ρίχνουμε σιγά – σιγά την αντίστοιχη ποσότητα σόδας ανακατεύοντας με προσοχή.

Λιώνουμε τα στερεά λάδια μας και όταν η θερμοκρασία είναι 35-37oC κάνουμε τη σαπωνοποίηση. Μόλις επιτύχουμε ένα ελαφρύ trace προσθέτουμε το άρωμα και χωρίζουμε σε 2 μέρη (1 κιλό το ένα και 500γρ το άλλο). Στο 1 κιλό προσθέτουμε το πορτοκαλί νερού και χυτεύουμε στο καλούπι. Με προσοχή ώστε να μην αναμιχθούν τα δύο στρώματα ρίχνουμε και το υπόλοιπο στο οποίο έχουμε ήδη προσθέσει το κόκκινο pigment.

Προαιρετικά μπορούμε να ενσωματώσουμε τα σπόρια από τα φρούτα για διακόσμηση.

Aφήνουμε για 24 ώρες να σκληρύνει και ξεκαλουπώνουμε. Ωρίμανση σε 4 εβδομάδες.

2. Shower Soap scrub απολεπιστικό και δροσιστικό

Για 200 γρ

200γρ βάση υγρού σαπουνιού suspension

2γρ εκχύλισμα πεπονιού

1κ.γ. τριμμένοι σπόροι πεπονιού και καρπουζιού

1γρ άρωμα καρπούζι

3στ. κόκκινο νερού

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και αναδεύουμε απαλά εωσότου ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αποθηκεύουμε σε μπουκάλι των 200 ml με πώμα flip top ή αντλία.

3. Scrub σώματος αποτοξινωτικό και αναζωογονητικό

Για 200 γρ περίπου

100γρ άλατα Epsom

100γρ ελαφρά τριμμένο αλάτι Νεκράς θάλασσας

1κ.γ. τριμμένοι σπόροι πεπονιού και καρπουζιού

30γρ βερυκοκέλαιο

2γρ εκχύλισμα πεπονιού

10γρ οργανική υγρή βάση σαπουνιού

1γρ άρωμα καρπούζι

2γρ Συντηρητικό Microcare DB

10στ. πορτοκαλί νερού

Ζυγίζουμε τα άλατα σε χωριστά δοχεία. Τα άλατα νεκράς θάλασσας τα περνάμε ελάχιστα από το multi για να μικρύνει λίγο ο κόκκος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γουδί.

Ενσωματώνουμε τα άλατα και εν συνεχεία ρίχνουμε το βερυκοκέλαιο και ανακατεύουμε απαλά με το χέρι. Προσθέτουμε το εκχύλισμα πεπονιού, το σαπούνι, το άρωμα, το συντηρητικό και το χρώμα και ανακατεύουμε εωσότου ομογενοποιηθεί το μίγμα. Στο τέλος ρίχνουμε και τους σπόρους των φρούτων και ανακατεύουμε μια ακόμα φορά. Αποθηκεύουμε σε βάζο 200 γραμμαρίων.

Χρήση: 1-2 φορές την εβδομάδα.

4. Gel σώματος ενυδατικό και καταπραϋντικό

Για 100 γρ

2γρ xantham gum

85γρ ανθόνερο λεμόνι

5γρ σορβιτόλη

5γρ φυτική σιλικόνη

5γρ εκχύλισμα πεπονιού

1γρ preservative 12

2γρ πανθενόλη (βιταμίνη Β5)

2γρ aloe vera gel

3γρ fractionated coconut oil

Άρωμα καρπούζι

2 στ. κόκκινο νερού

2 στ. πορτοκαλί νερού

Ζυγίζουμε το ανθόνερο και ζεσταίνουμε ελαφρά σε μπαιν μαρί (εωσότου γίνει χλιαρό, προκειμένου να λιώσει καλύτερα η xanthan gum). Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε κοφτά την xanthan gum χτυπώντας με το μιξεράκι του φραπέ μέχρι να δημιουργηθεί ζελέ. Σταδιακά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ΕΚΤΟΣ από τα χρώματα και αναδεύουμε με σπάτουλα ή αναδευτηράκι χειρός.

Μόλις το ζελέ ολοκληρωθεί το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και χρωματίζουμε το καθένα ξεχωριστά. Παίρνουμε κορνέ ζαχαροπλαστικής ή πλαστικό σακουλάκι (στο οποίο θα κόψουμε την μύτη) και εμφιαλώνουμε το ζελέ σε μπουκάλι 100 ml (με πώμα flip top ή serum) πρώτα το ένα χρώμα και μετά το δεύτερο ή εναλλάξ για να δημιουργήσουμε διαφορετικές χρωματιστές στρώσεις.

Το ζελέ αυτό δεν κολλάει στο δέρμα και χάρη στην φυτική σιλικόνη και το fractionated coconut oil αφήνει μια υπέροχη μεταξένια αίσθηση και απαλότητα!

Χρήση: Καθημερινά αντί ενυδατικής κρέμας ή όποτε νιώθουμε το δέρμα να μας τραβάει π.χ. μετά από ηλιοθεραπεία.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *