Sodium Lauryl Sulphate = Sodium Coco Sulphate Είναι το ίδιο!

 

Sodium Lauryl Sulphate = Sodium Coco Sulphate

Τα δυο αυτά χημικά είναι ένα και το αυτό.

Φημολογείται ότι το Sodium Coco Sulphate είναι πιο ήπιο εναλλακτικό του  Sodium Lauryl Sulphate γιατί προέρχεται από την καρύδα. Όμως και το Sodium Lauryl Sulphate προέρχεται  από την καρύδα!

Το έψαξα λοιπόν και βρήκα ότι και τα δυο υλικά έχουν το ίδιο νούμερο CAS  151-21-3. Για τους μη χημικούς αυτό σημαίνει ότι είναι το ίδιο χημικό προϊόν: (CAS number σημαίνει Chemical abstracts number είναι ένα νούμερο που δίνει η American chemical association σε κάθε χημική ένωση)

Γιατί λοιπόν οι εταιρίες καλλυντικών λένε ψέματα και προσπαθούν να μας παραπλανήσουν με το sodium coco sulphate? Μήπως για να αποφύγουν την κακή δημοσιότητα του SLS? Ή μήπως το sodium coco sulfate είναι καλύτερο επιφανειοδραστικό?

Ψάχνοντας λοιπόν το CTFA’s Dictionary of International Nomenclature of Cosmetic Ingredients βρήκα την απάντηση: Η απάντηση είναι θέμα επιλογής κλασμάτων του λαδιού καρύδας. Το λάδι αυτό περιέχει ποικιλία λιπαρών οξέων που έχουν από 8 μέχρι και 20 άτομα άνθρακα στην αλυσίδα τους.  Η πλειοψηφία αυτών έχει 12 άτομα άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι 45-50% του λαδιού αυτού είναι λιπαρό οξύ με 12 άτομα άνθρακα. Όταν οι παραγωγοί παράγουν τα δραστικά απορρυπαντικά τους με σουλφόνωση μπορούν να επιλέξουν είτε το καθαρό κλάσμα με 12 άτομα άνθρακα που δίνει το sodium lauryl sulphate (lauryl σημαίνει αλυσίδα με 12 άτομα άνθρακα) είτε να επιλέξουν όλο το λάδι καρύδας και να παράγουν το Sodium Coco-sulphate.

Το υλικό αυτό δεν αφρίζει τόσο καλά και η ποιότητα του διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα του λαδιού. Sodium Lauryl sulphate είναι επομένως μια ραφιναρισμένη μορφή του ίδιου υλικού δηλαδή επιλέγεται μόνο το κομμάτι με 12 άτομα άνθρακα και αφαιρούνται τα υπόλοιπα. Στο SLS το 80% είναι με 12 άτομα άνθρακα ενώ στο coco-sulphate το 50%. Τελικά και τα δύο έχουν πάνω από 50%  Sodium Lauryl Sulphate.

Είναι το ίδιο ερεθιστικό για το δέρμα, τα μάτια, αφαιρεί από τα μαλλιά την φυσική λιπαρότητα και μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα επεμβαίνοντας στην  λειτουργία των πρωτεινών του δέρματος προξενώντας φαγούρα, ξηροδερμία, πιτυρίδα στα μαλλιά ερεθισμό στο τριχωτό και να αδυνατίσει το μαλλί. Επιπλέον το θαμπώνει, το μπλέκει και δημιουργεί ψαλίδα.

Σύμφωνα μετο Journal of the American College of Toxicology (1983, Vol. 2, No. 7) οι ερευνητές παρατηρούν: Όσο περισσότερη ώρα παραμένουν αυτά τα υλικά σε επαφή με το δέρμα αυξάνεται η πιθανότητα ερεθισμού πράγμα που πιθανόν να μην αντιληφθεί αμέσως ο καταναλωτής. Επίσης η μελέτη επισημαίνει ότι το SLS εκτός των άλλων βλαβών χειροτερεύει τα συμπτώματα της ακμής.

Γιατί λοιπόν οι παραγωγοί ακόμα χρησιμοποιούν το SLS? Γιατί είναι πολύ οικονομικό, είναι πολύ δραστικό και μπορούν να φτιάχνουν προϊόντα με μικρά ποσοστά SLS, η δε βλαβερή του δράση δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή. Ασφαλές είναι μόνο για περιστασιακή χρήση και όχι για καθημερινό λούσιμο.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟ SLS?

Επιλέγουμε το προιόντα SLS free ή κοιτάζουμε την λίστα των συστατικών και αν περιέχει SLS ή coco-sulfate που είναι η κρυμμένη μορφή SLS το αποφεύγουμε. Τα υλικά αυτά αντικαθίστανται από τα πολύ πιο ήπια SLSA (sodium lautyl sulphoacetate) ή το SCI (sodium cocoyl isethionate) με τα οποία μπορούμε να φτιαξουμε στερεά σαπούνι ή shampoo με ουδέτερο pH.

Συμπέρασμα: Μην  εμπιστεύεστε ότι δημοσιεύεται στο διαδίκτυο από μη ειδικούς, κάνετε την έρευνά σας πριν επιλέξετε τα προϊόντα περιποίησης.

Ορέστης

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

3 Comments

  1. To SODIUM LAURYL SULFATE έχει CAS 151-21-3.
    Tο SODIUM COCO SULFATE έχει CAS 97375-27-4.
    Μάλλον λοιπόν δεν πρόκειται για ίδια προϊόντα. Επισημαίνω πως στο Cosing η αναγραφή είναι Sulfate και για τα δύο, με f και όχι ph.

    1. Γεια σας και καλή χρονιά. Δεν είναι τα ίδια προϊόντα απλά το coco sulfate είναι ένα μείγμα που περιέχει και 50% sodium lauryl sulfate αλλά και άλλα συστατικά όπως sodium myristyl sulfate γι’ αυτό και έχουν διαφορετικό CAS number. Στην Αγγλία το γράφουν sulphate ενώ στην Αμερική sulfate. Και τα δύο είναι επιφανειδραστικά και τα δύο προερχονται από το λάδι καρύδας η το φοινικέλαιο με χημική επεξεργασία, υδρογόνωση και προσθήκη σουλφομάδας. Στα πιο ” φυσικά προιόντα” προτιμάται το cocosulfate ενώ το lauryl sulfate έχει κατηγορηθεί για διάφορα κακά. Θεωρούμε ότι δεν έχει ουσιώδη διαφορά το ένα από το άλλο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *