|

Πίνακας χύτευσης κεριών-Candlemaking basics

Ανανεωμένος πίνακας για την χύτευση κάθε είδους κεριού!

Πότε προσθέτουμε το χρώμα και το άρωμα;

Τι αλλάζει σε κάθε είδος κεριού και καλουπιού;

Οι απαντήσεις παρακάτω.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

80 Comments

  1. Καλησπέρα σας θα μπορούσατε να μου πείτε κ σε ποια θερμοκρασία προσθέτουμε άρωμα κ χρωμα;;; Για το σκληρό φυρικο κερι (χυτό κερι) ενδιαφέρομαι κ με ποια σειρά παρακαλώ.. ευχαριστώ πολύ.

  2. Γεια σας! Το χρώμα και το άρωμα προστίθενται μόλις λιώσει το κερί, επομένως ισχύει η ανάλογη θερμοκρασία. Η σειρά δεν παίζει ρόλο.

  3. Καλησπέρα

    Όταν γράφετε ότι στους 85 βαθμούς λιώνει το κερί, αλλά το χυτεύουμε στους 95, δηλαδή το αφήνουμε στο bain marie μέχρι να φτάσει τους 95;;;

  4. Αν λιώσεις την παραφινη στους 85 και θελεις να βάλεις α΄ρωμα, σε αυτή την θερμοκρα΄σια 70 δεν θα εξατμιστεί το άρωμα?

  5. Καλησπέρα. Για καλούπι σιλικόνης μπορώ να χρησιμοποιήσω μελισσοκερι ;

  6. Γεια σας. Ακολουθώ τις οδηγίες αλλά δημιουργούνται φυσαλίδες στα κεριά. Έχω αγοράσει και το εγχειρίδιο σας όπου αναγράφεται ότι κατάλληλη θερμοκρασία χύτευση σ είναι στους 80. Έχω δοκιμάσει και με τους δυο τρόπους και πάλι δημιουργούνται φυσαλίδες. Τι κάνω λάθος;

    1. Καλημέρα σας, ενδεχομένως να μην κάνετε τίποτα λάθος, είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζει η παραφίνη καμιά φορά. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη στεατίνη 10% ώστε να βελτιώσετε το αποτέλεσμα.

  7. Γεια σας, έχω παρατηρήσει ότι αφότου ρίχνω τη λιωμένη παραφινη στους 90-95 βαθμουσ στο καλούπι, αφού στεγνώσει και αφαιρέσω το καλούπι, δημιουργούνται στο κερί κάτι σαν ξεφλούδισμα λευκό (παρόλο που το χρωμα που έχω βάλει είναι μαύρο, κόκκινο κλπ) αλλά ακόμη και στο λευκό σκέτο χρωμα, μετά την αφαίρεση του καλουπιού φαίνονται άσπρα σε όλο το κερί, σαν ξεφλούδισματα που όμως δεν φεύγουν! Τι πρέπει να κάνω;

    1. Γεια σας ενδεχομένως να χρειάζεται η προσθήκη στεατίνης, συμβαίνει το φαινόμενο αυτό.

  8. Καλημέρα σας ! Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Μια ακόμα απορία μου είναι πως καθαρίζει το καλούπι σιλικόνης από το χρωμα; Έχω βάλει μαύρο και βλέπω πως έχει μείνει στον πάτο και τα τοιχώματα. Είδα την απάντηση στην ερώτηση κάποιου άλλου για το ίδιο θέμα , που είπατε να ζεστάνουμε το καλούπι και μετά με βραστό νερό και σαπούνι να το πλύνουμε αλλά δεν είδα αποτέλεσμα !
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  9. Γεια σας έχω κάνει κεριά με σόγια και καρύδα.ς ξύλινο φυτίλι.Το ανάβω και καίγεται το ξύλο όχι σαν φυτίλι και έκανε μια τρύπα χωρίς να κάψει καθόλου κερί.Οοιος μπορεί να είναι ο λόγος!

    1. Γεια σας, μια φωτογραφία στο supportcandle@candlemaking.gr θα μας βοηθούσε να σας απαντήσουμε σωστά. Προσθέστε και πληροφορίες όπως τα ποσοστά κεριών και αρώματος που χρησιμοποιήσατε.

  10. γεια σας.Φτιαχνω κεριά από μαλακό κερί σόγιας που στα 150γρ βάζω 15% άρωμα όταν το κερί φτάσει στους 70-75 βαθμούς αλλά δεν είναι αρκετά έντονο το άρωμα όταν ανάβω το κερί.τι πρέπει να κάνω διαφορετικά;

  11. γεια σας.Φτιαχνω κεριά από μαλακό κερί σόγιας που στα 150γρ βάζω 15% άρωμα όταν το κερί φτάσει στους 70-75 βαθμούς αλλά δεν είναι αρκετά έντονο το άρωμα όταν ανάβω το κερί.τι πρέπει να κάνω διαφορετικά;

    1. Γεια σας, δεν φαίνεται να κάνετε κάτι λάθος. Αφήστε το κερί σας να “ωριμάσει” για 1 εβδομάδα πριν το ανάψετε. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλα τα αρώματα εξίσου δυνατά.

  12. καλησπέρα σας, φτιάχνω κερί σε ποτήρι από φυεικο μαλακό κερι σόγιας και μου δημιουργούνται σκασίματα επάνω. το κερι το ρίχνω στο ποτήρι στους 62 βαθμούς. τι κάνω λάθος?

    1. Θα ήθελα και γώ απάντηση για το πιο πάνω ερώτημα. Βάζω χρώμα αρωμα στους 65-70 . Χυτευω στους 75. Τι μπορεί να πάει λάθος και δημιουργούνται τα σκισιματα κ οι τρυπούλες

      1. Γεια σας, αρχικά άρωμα και χρώμα θα πρέπει να μπουν στους 85 βαθμούς που είναι το σημείο τήξεως του κεριού. Η χύτευση θα πρέπει να γίνει σε θερμοκρασία 50 βαθμών περίπου.

  13. Καλησπέρα,φτιάχνω κερί με παραφίνη σκληρή και στεατίνη 10%,βάζω λευκό χρώμα και δεν βγαίνουν γαλακτερά.Υπάρχει κάποιο αλλο υλικό η χρώμα για να βγουνε πιο γαλακτερά;

  14. Καλημέρα, μόλις ξεκινάω να φτιάχνω κεριά, έχω μια “χαζή” ερώτηση, μπορώ να βάλω σε γυάλινα δοχεία ή σε άλλου είδους δοχεία σκληρό κερί ελαιόλαδου?

    1. Καλημέρα σας, τα σκληρά κεριά δεν προτείνονται για οποιαδήποτε δοχεία καθώς δεν προσκολλώνται αλλά ξεκολλάνε.

  15. Καλησπέρα σας, τί πρέπει να κανω για να μου βγει λεία η επιφάνεια στα κεριά σε δοχείο; Γιατί σχηματίζονται βουναλάκια.

  16. Καλησπέρα σας,

    Φτιάχνω κεριά από μαλακ΄ή σόγια. Κάπου διάβασα ότι πρέπει όταν σκληρύνει ελαφρώς να κ΄άνουμε τρύπες και να γεμίζουμε πάλι μετά προκειμένου να μην δημιουργηθούν κενά. Ισχύει;
    Κι επίσης, το άρωμα στους πόσους βαθμούς πρέπει να το βάλω;

    1. Γεια σας, αυτό που διαβάσατε ισχύει συνήθως για την παραφίνη και όχι για την σόγια. Το άρωμα το προσθέτετε στους 85 βαθμούς, δηλαδή μόλις λιώσει το κερί.

  17. Σας ευχαριστώ πολύ. Σε μένα το κερί, συνήθως, λιώνει στους 65, μπορώ να το βάλω και τότε ή πρέπει να περιμένω να φτάσει 85;

  18. Σε πλαστικό βακουμ για wax melts σε τι θερμοκρασία χυτευω ; Στους 85 που αναγράφεται μαζεύει το πλαστικό !

    1. Καλημέρα σας, εάν η πλαστική θήκη είναι από κατάλληλη για wax melts δεν θα πρέπει να συρρικνώνεται με την θερμοκρασία. Δεν μπορούμε να πέσουμε κάτω από τους 80-85 βαθμούς γιατί δεν θα γίνει σωστά το melt.

  19. γεια σας, τι κερί θα μου προτείνατε για wax melts και το για γυάλινο δοχείο?

    1. Καλησπέρα σας, για τα wax melts οποιοδήποτε σκληρό κερί φυτικό ή παραφίνη. Για δοχεία πάντα μαλακά κεριά παραφίνης ή φυτικά.

  20. γειά σας να ρωτήσω, γιατί σπάει το κερί σόγιας όταν μπαίνει στο δοχείο?

  21. Καλησπέρα σας η σωστή ποσοτητα για τα wax melts ελαιοκραμβης είναι 15γρ αρώματος στα 85γτ κεριού ;

      1. Καλησπέρα σας επειδή είμαι καινούργια στο κομμάτι των κεριών. Παρακολουθώ τις δικές σας τιμές χυτευσης για κερι σόγιας κ μια άλλης εταιρίας κ έχω μπερδευτεί γτ άλλες τιμές δίνετε εσείς άλλες εκείνη. Πάει αναλόγως με τη μάρκα της σόγιας π θ αγοράσω;
        Ας πούμε στο άλλο σάιτ λέει μαλακή σόγια τήξη 70 κ χύτευση 65 βαθμούς. Κ σκληρή 70 τήξη κ χύτευση 75 συν πλην. Θ μ βοηθούσαμε πολύ αν μ απαντούσατε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

        1. Καλημέρα σας,
          οι τιμές που δίνουμε βασίζονται στην εμπειρική παρατήρηση των τεχνικών μας όλα αυτά τα χρόνια και με βάση τα είδη κεριού, τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, το είδος του καλουπιού. Ετοιμάζουμε αυτές τις μέρες και έναν καλύτερο πίνακα-οδηγό για να σας διευκολύνουμε.

  22. Καλησπέρα σας.Για να φτιάξω με κορνε σχέδιο σε ποτήρι με κερί σόγιας μαλακό σε τι θερμοκρασία πρέπει να είναι για να το χτυπήσω στο μίξερ και να είναι εύκολο στη χρήση για να βγεί σωστά το σχέδιο;
    Και μια ερώτηση ακόμη, παρόλο που βλέπω τον πίνακα για την διάμετρο στο ποτήρι και βάζω το αντίστοιχο φυτίλι μου τρεμοσβήνει. Μου δίνει την εντύπωση πως θα σβήσει.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  23. Καλησπέρα σας…Έχω θέμα με το ποσοστό αρώματος του κεριού θα μπορούσατε να με βοηθήσετε ως προς το σωστό ποσοστό αρώματος στα κερια;;;

    1. Γεια σας, τι πρόβλημα αντιμετωπίζετε; Τα ποσοστά είναι πολύ συγκεκριμένα: 10-15% στα μαλακά κεριά (φυσικά και παραφίνης) και τα σκληρά φυσικά κεριά & 5% στα σκληρά κεριά παραφίνης.
      Εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι τα φυσικά κεριά Yucca Wax Blends που παίρνουν 5% άρωμα.

  24. Με το κερί παραφίνης γίνεται να φτιάξουμε ταμπλέτες ντουλάπας;;; Κρατάει το άρωμα;; Επίσης, μειώνεται το κόστος ή δεν αξίζει;; Ευχαριστώ

    1. Καλημέρα σας, μπορείτε να φτιάξετε αρωματικές ταμπλέτες ναι. Μειώνεται το κόστος γιατί είναι πιο οικονομική η παραφίνη και δέχεται λιγότερο άρωμα. Απλά δεν θα είναι τόσο αρωματική όσο με κάποιο φυσικό κερί.

  25. καλησπέρα σας! παρακαλώ μπορούμε να λιωσουμε φυσικά κεριά ή και παραφίνη στο φούρνο μικροκυμάτων; ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!

    1. Γεια σας! Φυσικά κεριά ναι, παραφίνη όχι, δεν λιώνει στις συνθήκες του φούρνου μικροκυμάτων, χρειάζεται το μπαιν μαρί.

  26. Καλημέρα
    Είμαι νέα στον χώρο κατασκευής κεριών. Χρησιμοποιώ καλούπια σιλικόνης. Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής: Ενώ λιώνει και αποσύρω, βγάζω την επιθυμητή ποσότητα και ρίχνω άρωμα και χρώμα, μετά όταν στεγνώνει παρατηρώ φυσαλίδες.Γιατι; Τι κάνω λάθος;
    Και δεύτερον: Μου μένουν υπολυματα χρώματος. Τα βάζω σε λάθος στιγμή;

    1. Καλησπέρα σας, ενδεχομένως να μην είναι σωστή η θερμοκρασία χύτευσης. Τι είδους κεριού χρησιμοποιείτε; Σχετικά με τα υπολείμματα χρώματος, μήπως βάζετε πάρα πολύ χρώμα;

  27. Καλησπέρα σας!!! Είμαι καινούρια στην δημιουργία κεριών και έχω μια ερώτηση! Μπορώ να χυτευσω μαλακό κερί σόγιας σε γύψινο βαζάκι το οποίο έχω φτιάξει από σκόνη γυψου?

    1. Καλησπέρα σας, ναι μπορείτε αρκεί να στεγανοποιήσετε το δοχείο σας με ειδικό βερνίκι. Εμείς προτείνουμε το ECO CAST Sealer.

  28. Καλησπέρα , έχω αγοράσει φθηνά ξύλινα φιτιλια τα οποία είναι πολύ λεπτά. Όταν ανάβω το κερί κάνει τρύπα στην μέση και δεν κάνει σωστή καύση και επίσης σβήνει το ξύλινο φιτίλι . Φταίει το φιτιλι ή κάνω κάτι λάθος ργω; Από εσάς έχω πάρει τα αρώματα και τα χρώματα και είναι όλα σοκαριστικά ❤️

    1. Καλημέρα σας! Δοκιμάστε να βάλετε δύο φυτίλια μαζί το ένα πάνω στο άλλο μήπως έτσι έχετε καλύτερο αποτέλεσμα.

  29. Γεια σας, φτιάχνω κεριά σε δοχεία με μαλακή παραφήνη, το σημείο τήξης είναι στους 85 βαθμούς και θα ήθελα να ρωτήσω, για πιο έντονο άρωμα, το άρωμα είναι καλύτερα να το προσθέτω στους 85 βαθμούς ή στους 70 βαθμούς που είναι το σημείο χύτευσης;

  30. Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω σε τι θερμοκρασία λίωνει το μελισσοκέρι και σε τι θερμοκρασία πρέπει να γίνει η χύτευση σε γυάλινο δοχείο; Επίσης, μπορώ να χρησιμοποιήσω μελισσοκέρι σε καλούπι σιλικόνης; Εάν ναι, ισχύουν οι ίδιες θερμοκρασίες με αυτές για την χύτευση σε δοχείο;

    Ευχαριστώ πολύ!

    1. Καλημέρα σας, δείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το μελισσοκέρι: https://www.candlemaking.gr/blog/%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%b1-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%cf%8c-%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ad%cf%81-2/
      Γενικά το μελισσοκέρι, σαν σκληρό κερί που είναι δεν είναι κατάλληλο για δοχείο, είναι ιδανικό για καλούπι.

  31. Καλησπέρα σας. θα ήθελα να ρωτήσω εάν παίζει ρόλο η θερμοκρασία του γυάλινου δοχείου ή ποτηριού με χύτευση μαλακων κεριών, διότι μου δημιουργούνται λευκες γραμμές γύρω γύρω και κάτι σαν θαμπωμα-υγρασια. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  32. Καλημέρα σας!
    Αντιμετωπιζω ενα προβλημα στο ξεκαλουπωμα των κεριων.
    Χρησιμοποιώ μαλακή σόγια για κεριά σε καλούπια.
    Ενώ αρχικά τα κεριά έβγαιναν χωρίς ατέλειες, τις τελευταίες φορές βγαίνουν με αλλοιώσεις και θαμπά. Κολλάει μια στρώση στο καλούπι και βγαίνει ξεφλουδισμένο σε κάποια σημεία.
    Ποιο είναι το πρόβλημα? Δεν κάνω κάτι διαφορετικό από τις άλλες φορές. Και τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι τα ίδια.
    Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την βοήθεια σας.

    1. Καλημέρα σας και καλό μήνα, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα τα μαλακά κεριά δεν είναι κατάλληλα για καλούπια. Γι’ αυτό υπάρχει διαχωρισμός σε μαλακά και σκληρά κεριά. Τα μαλακά είναι για το δοχείο γιατί κολλάνε στο τοίχωμα και τα σκληρά για καλούπι για να ξεκαλουπώνονται εύκολα και να στέκονται χωρίς να λιώνουν γρήγορα.

  33. Καλησπέρα! Υπάρχει κάποιο συστατικό για ένα μυρίζουν τα κεριά πιο έντονα? Χρησιμοποιω σογια

  34. Γειά σας! Έχω ξεκινήσει να φτιάχνω κερια σε δοχεία με μαλακή σόγια. στους πόσους βαθμούς λιώνουμε τη σογια; Πότε ρίχνουμε άρωμα και χρώμα?? Έχω παρατηρήσει ότι πάντα κάνει λακκούβες μόλις στεγνώσει.Πως το διορθωνω αυτό, ξαναλιωνω το κερι ή σώνεται? Τι κάνω λάθος?? Ευχαριστώ πολύ!

  35. Γεια σας! Φτιαχνω κεριά με σκληρή σόγια και ποσοστό αρώματος 5%. Ενώ έφτιαξα 230 κεριά και η έβγαιναν τέλεια από την σιλικόνη οι τελευταίες παρτίδες βγαίνουν ξεφλουδισμένες . Κολλάει μια στρώση πάνω στην σιλικόνη και φαίνονται φθαρμένα τα κεριά . Δοκίμασα πολλές και διαφορετικές θερμοκρασίες από 75 έως και 85 βαθμούς αλλά δεν βοηθάει . Επίσης καθάρισα την σιλικόνη με όλους τους τρόπους που βρήκα στο Ίντερνετ αλλά με το που φτιάξω άλλη μια παρτίδα πάλι λερώνετε η σιλικόνη και βγαίνει φθαρμένο το κερί .. να σημειωθεί ότι δεν έχουν χρώμα ..

    1. Καλημέρα σας, τα καλούπια σιλικόνης έχουν μια συγκεκριμένη διάρκεια ζωής..ίσως να είναι η ώρα να αλλάξετε καλούπι ώστε να αποφύγετε το πρόβλημα αυτό.

  36. Καλησπέρα σας !!
    Μπορείτε να μου πείτε πόσα ml αρώματος μπαίνουν σε 100 gr κερί σόγιας για wax melts και σε ποιά θερμοκρασία λιώνουμε το κερί ????
    Σας ευχαριστώ.

    1. Γεια σας, ισχύουν όσα διαβάζετε εδώ στον πίνακα για τα σκληρά φυτικά κεριά και αναλόγως το καλούπι σας.
      Η αναλογία αρώματος στα σκληρά φυσικά κεριά είναι 10-15% ρωτήστε όμως και τον προμηθευτή σας στη σκληρή σόγια.

  37. Καλησπέρα σας,θα ασχοληθώ πρώτη φορα με την δημιουργία κεριων!! Αγορασα καλουπια σιλικόνης και σκληρο κερι σογιας για αρχη, όμως εχω καποιες ερωτησεις!!!
    Στους ποσους βαθμους πρεπει να την λιωσω και στους ποσους να την μεταφερω στο καλουπι; Επισης το χρωμα και το αρωμα τα ριχνω οταν λιωσει το κερι; Τελος πως βρισκω την σωστη αναλογια σογιας που πρεπει να χρησιμοποιησω ωστε να μην βγει παραπάνω το υλικο και παει χαμενο; Σας ευχαριστώ!!!

    1. Γεια σας! Επειδή το κάθε φυσικό κερί έχει διαφορετική συμπεριφορά, καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον προμηθευτή σας στη σκληρή σόγια πριν από όλα.

  38. Καλησπερα
    Χρησιμοποιω σκληρό κερι σόγιας για τα καλούπια μου και συνέχεια παρατηρώ μια έντονη βούτυριλα-λαδίλα όταν τα ξεκαλουπώνω.
    Μπορείτε να μου πείτε γιατί συμβαίνει αυτό ;

    1. Γεια σας, αρχικά καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον προμηθευτή σας στην σκληρή σόγια. Έπειτα ελέγξτε το ποσοστό του αρώματος, μήπως βάζετε παραπάνω;

  39. Καλησπέρα!Όταν θέλουμε να κάνουμε κερί με χρώμα βάζουμε λιγότερο κερί και συμπληρώνουμε το χρώμα?

    1. Καλημέρα σας, όχι δεν βάζετε λιγότερο κερί, δεν αλλάζει τίποτα βάζοντας το χρώμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *